Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Horoscop indian - CÂINELE

Perioada: 22 iulie – 1 august. Semn: masculin, de foc. Pietrele preţioase: sardonix. Metalul: aurul. Culori: auriu. Verb: „a vrea“. Numere native: 1, 3, 5. Caracterizarea numerologică: 5
Corespondenţi zodiacali: zodiac european: Leu; zodiac arboricol: Chiparos. Compatibilitate: zodiac indian: şarpele, pana, delfinul, scoica, lotusul; zodiac european: compatibilităţi de rang I (directe/puternice) – Taur, Balanţă, Capricorn, Vărsător, Peşti; compatibilităţi de rang II (mediocre): Gemeni, Rac, Săgetător; zodiac arboricol: compatibilităţi de rang I (directe/puternice) – NU; compatibilităţi de rang II (mediocre): brad, ulm, nuc, castan, alun, arţar, smochin, chiparos, tei. Planete favorabile: Soarele, Mercur, Venus, Luna, Marte, Uranus.

Arhetip al loialităţii, nativul este curajos până la sacrificiu, devotându-se persoanelor la care ţine. Nu străluceşte, fiind mai curând şters, însă nu i se poate contesta curajul cu care se dedică total acţiunilor pe care consideră de datoria sa a le întreprinde. Deşi uneori ezitant, loialitatea şi curajul nativ îl pot implica în rezolvarea situaţiilor-limită.

Vanitos, îi plac laudele, motiv pentru care se mulţumeşte şi cu vorbe bune, nu numai cu recompense materiale. Nehotărât, atunci când este vorba de apărarea propriilor interese sau când situaţia îi ameninţă universul propriu nu pregetă să sară în apărarea persoanelor de care este ataşat chiar dacă, la limită, acţiunea i-ar pune în pericol existenţa.

Preferă o viaţă liniştită, fără meandre, liniară, solidă, previzibilă. Fotoliul din faţa televizorului poate reprezenta limita de sus a cerinţelor sale de la viaţă, prin ceea ce implică: casă, halat, papuci, ciolanul de ros. Îi place vânătoarea, dar nu din pasiunea competiţiei sau pentru sine, ci mai curând datorită faptului că recompensa stăpânului este substanţială.

Este uluitoare loialitatea lui faţă de stăpân: deşi carnasier, nu varsă sânge decât în situaţii-limită, aproape întotdeauna la cererea acestuia.

Unii îl caracterizează drept leneş. De fapt nu vede justificarea efortului depus peste nivelul acoperirii necesităţilor imediate şi esenţiale. Nu-l deranjează „lanţul“, atâta vreme cât la capătul acestuia, într-o zonă accesibilă, găseşte „ciolanul“ cotidian. Când nu-l are este capabil să înfrunte pericole ca să-l dobândească, putând deveni hoţ, caz în care dezbărarea de nărav se face greu, însă nu este imposibilă. Nu este un om de echipă decât în măsura în care „stăpânul“ adună la un loc mai mulţi nativi pe care-i subordonează, constrângându-i.

Modalitatea cea mai eficientă de a-l face obedient este aceea de a alterna biciul cu bucăţica de zahăr şi de a-i delimita clar spaţiul de acţiune, caz în care este deosebit de eficient. Nu se consideră lider, nu aspiră la această poziţie, însă promovarea lui în această postură, făcută în concordanţă cu însuşirile lui native, pot să-l transforme într-un şef deosebit de performant şi aplicat. Pe acest palier, nativii au marele avantaj de a se înhăma alături de ceilalţi membrii ai echipei, eforturile lor fiind adesea egale cu suma eforturilor celorlalţi.

Adesea nativele sunt mult mai ataşate muncii de echipă decât nativii şi, totodată, mult mai performante în poziţia de leader-team. Toleranţa faţă de cei mai slabi este proverbială, cu condiţia ca aceştia să-şi depună armele de o manieră totală şi fără echivoc. Altfel riscă să fie exterminaţi. Se recunoaşte învins numai în faţa nativilor semnificativ mai puternici care, la rândul lor, acceptă această recunoaştere, fără să împingă conflictul spre canibalism.

Atenţie! Nu uită! Mai devreme sau mai târziu va plăti orice agresiune îndurată, chiar dacă nu cu aceeaşi monedă, pentru că nu este adeptul principiului „ochi pentru ochi...“.

Inteligenţi, pot dezvolta afaceri de succes, deşi sunt mai performanţi în ariile profesionale care implică studiu şi cercetare, fiind metodici, tenaci, reflexivi şi dedicaţi. „Simt“ (intuiţie?) rezultatul şi ajung la el foarte repede, dacă reuşesc să treacă peste faza de contemplaţie care-i „bântuie“ frecvent şi din care trebuie scoşi, cu brutalitate uneori, pentru că riscă să devină absolut ineficienţi.

Comoditatea funciară se relevă în plan sentimental. El ia ce i se oferă (ea fiind întotdeauna cea care oferă, el fiind mai puţin activ în a cere), fără să caute prea mult şi nu îl interesează dacă împarte şi cu altul/alţii, pentru că nu prea este mobilat cu gelozie. Micile conflicte sentimentale nu le transformă în lupte sângeroase.

Cuplurile pot fi solide şi de lungă durată dacă unul dintre parteneri devine „stăpânul“ şi celălalt „sclavul-recompensat“. Cuplurile pot ajunge uneori la „menage à trois“, fiindcă puţin le pasă de gura lumii.

Cîinele este puternic legendat în mitologia tuturor civilizaţiilor. Ubicuu, uşor de dresat, se identifică drept cel mai bun prieten al omului. Paznic prin excelenţă, coechipier ce nu-şi arogă succesele, câinele a fost şi este prezent în viaţa şi spiritualitatea omului, de la zeul judecător al egiptenilor Anubius (cu cap de câine), prin Cerber, la Rintintin, Lassie, Beethoven sau decorativul câine papillon din picturile manieriştilor francezi.

Să nu-i uităm pe cei 101 dalmaţieni sau pe buclucaşul Pluto! Multitudinea de rase constituie un rezervor de metafore cotidiene: puterea cu toate valenţele ei –  căţeii, dulăul, ciolanul-recompensă; loialitatea şi prietenia – câinele soldatului; viteza – ogarul, condiţionalitatea – câinele lui Pavlov, tenebrele – câinele din Bascketville, capacitatea de învăţare – câinele pădurarului, promiscuitatea – căţeaua, încăpăţânarea şi îndărjirea în a păzi bunurile stăpânului – Cerberul şi lista s-ar putea prelungi la infinit. Esenţială este însă sintagma care defineşte reciprocitatea relaţiei dintre cele două specii: „semper fidelis“.

Raf BANDHI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 752



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI