Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Drumuri şi popasuri
Invitaţie la Cerneşti

Şi eu am fost în Maramureş! Nu numai o dată. Pentru că cine ajunge acolo se reîntoarce în acest colţ minunat de Românie. Mulţi au auzit de Săpânţa, de Ieud, de Vişeu sau Borşa. De Cerneşti ştiu mai puţini. Şi e păcat! Eu am ajuns acolo. Denumirea localităţii nu-mi spunea nimic, şi totuşi... „Cerneşti vine de la Ciornâi (negru, în slavă), un izvor cu apă neagră şi proprietăţi curative aflat în cătunul Valea Babei, îmi spunea tânărul primar Marcel Ionică Gârdea.

Comuna e atestată încă de la 1424 şi se compune din 7 sate, unde vieţuiesc peste 3.800 de suflete, cu 1.345 de gospodării. Sunt la noi 6.225 ha de pământ, din care 3.452 teren neagricol cu păduri, terase şi versanţi.“

Primarul Gârdea a lucrat în mină până s-a închis. Îmi spune: „La noi se găseşte calcedoniu şi nimeni nu-l mai exploatează, ca şi izvoare de apă minerală care sunt nevalorificate.“

În pădurile de conifere, de paltin, de carpen şi de mesteacăn vieţuiesc urşi, lupi, cerbi şi căprioare, mistreţi, vulpi, iepuri, jderi şi păsări de tot felul: ulii, potârnichi, fazani sau prepeliţe. Locurile aflate la interferenţa Chioarului cu Lăpuşul şi cu vechiul Maramureş sunt încărcate de istorie. Satul Bloaja adăposteşte două biserici de lemn, din care cea mai veche datează de 236 de ani. Localnicii, despre care un document din 1715 menţionează „omnes sunt walachiae“, au construit-o temeinic cu braţele şi mintea lor.

Peste ani, la 1 decembrie 2006, în centrul satului de reşedinţă s-a dezvelit un obelisc de marmură neagră pe care, cu litere albe, strălucitoare, s-a scris: „Cinste eroilor neamului“. Ctitor este primarul, din iniţiativa căruia s-a alcătuit şi un proiect SAPARD în valoare de un milion de euro, care a dus la asfaltarea a 16,5 km de drum de acces către toate satele şi zonele turistice ale Cerneştiului.

Cu resurse proprii a mai pietruit alţi 16,5 km de drum ca să facă posibil accesul civilizat de-a lungul şi de-a latul comunei. Astfel se face o invitaţie la turism, încât cei care ajung în Maramureş să se oprească şi la Cerneşti. Există deja în satul Fânaţe o pensiune agroturistică unde călătorii pot să-şi petreacă week-end-ul şi sărbătorile.

La Cerneşti au rămas nealterate portul popular şi casele vechi, cu cuptor, masă acoperită şi cămară cu prispă, la înălţimea fundaţiei. La muzeul particular „Florian“ pot fi admirate sculpturi din piatră în aer liber. Cine nimereşte la o nuntă maramureşeană la Cerneşti nu o va uita niciodată!

E de ajuns să pătrunzi în această lume pe poarta tradiţională şi toate aceste minunăţii ţi se vor dezvălui în întreaga lor splendoare. Vestigiile folclorice ale zonei sunt cântecele vitejeşti, „Hora lui Mârza“, „Cântecul lui Vălean“ şi, nu în ultimul rând, Balada lui Pintea“, care a hălăduit pe Piatra ce-i poartă numele.

Mai multe n-am să vă mai spun, mergeţi singuri acolo, căci localnicii vă aşteaptă cu bucate gustoase, udate cu tradiţionala horincă!

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2007

Vizualizari: 572



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI