Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ianuarie – luna răsadurilor

Pentru a fi siguri ca vom avea în grădină plantele dorite e bine ca la unele specii să semănăm chiar noi seminţele pentru obţinerea răsadurilor. Producerea acestora se poate face atât pentru unele specii de legume, cât şi pentru unele specii de flori, mai ales dacă avem puţine seminţe, iar acestea sunt foarte
mici. Folosirea răsadurilor mai are şi avantajul că putem planta în grădină primăvara specii mai pretenţioase la căldură şi putem face o alegere foarte bună a materialului de plantat.

Semănatul pentru producerea răsadului se face în lădiţe sau direct în ghivece ori pahare de unică folosinţă. Atenţie însă, este obligatoriu ca paharele să aibă perforaţii pentru scurgerea excesului de umiditate.

Substratul pentru producerea răsadului trebuie să fie afânat, permeabil, bogat în elemente nutritive, cu un pH corespunzator, liber de boli şi dăunători. Pe piaţă se găseşte un substrat foarte bun pentru răsaduri atât de flori cât şi de legume, format din turbă, la care se adaugă îngrăşăminte minerale.

Pentru semănat se vor folosi seminţe cumpărate din comerţ sau obţinute de noi în grădină, dar care au fost păstrate corespunzător (în locuri întunecoase şi cu temperatură scăzută). La păstrarea seminţelor e bine ca pe plicuri să fie notată specia şi data recoltării seminţei. Atenţie, după o anumită perioadă de timp, în funcţie de specie (2-4 ani), seminţele îşi pierd facultatea germinativă.

Semănatul se face prin împrăştiere în lădiţe sau punând câte o sămânţă la ghiveci dacă e vorba de specii care nu suportă transplantarea. După semănat se acoperă seminţele cu un strat subţire de amestec şi se tasează foarte bine, apoi se udă substratul.

Până la germinare se udă astfel încât pământul din ghiveci să nu se usuce, fiindcă seminţele sunt foarte sensibile atât la lipsa umidităţii, cât şi la excesul de umiditate. Pentru a menţine o umiditate constantă, semănăturile se pot acoperi cu o folie de polietilenă, care trebuie ridicată în momentul în care seminţele încep să germineze.

Pentru a germina, majoritatea seminţelor are nevoie de temperaturi ridicate, 17-24°C, deci e bine să plasăm răsadurile în camere bine încălzite.
Amestecurile folosite pentru producerea de răsaduri au în compoziţia lor şi îngrăşăminte chimice care vor suplini nevoia de hrană până în momentul apariţiei frunzelor adevărate, după care e nevoie ca o dată pe săptămână să fertilizaţi cu îngrăşăminte solubile, ce vor fi dizolvate în apa pentru udare.

Până la plantare, răsadurile vor fi ferite de curenţii reci de aer şi de umiditatea excesivă şi li se va asigura un regim corespunzător de lumină. Cu două săptămâni înainte de plantare, răsadurile vor fi obişnuite cu condiţiile din câmp, se va reduce treptat udarea şi vor fi scoase afară mai întâi pe timpul zilei şi apoi şi noaptea.
În acest fel ne vom putea bucura în grădină de flori şi legume crescute de noi.

Şef lucrări dr. Viorica Luchian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2007Vizualizari: 1299



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI