Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie

Ernest Grinţescu

Agronom, jurist şi horticultor, s-a născut în anul 1884 ca fiu al învăţătorului Petru Grinţescu din comuna Petricani, judeţul Neamţ. După absolvirea liceului la Piatra-Neamţ, se înscrie în anul 1905 la Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău, pe care o absolvă ca şef al promoţiei sale în anul 1908.

În aceeaşi perioadă cu studiile de agricultură, a urmat şi cursuri la Facultatea de Drept din Bucureşti, devenind licenţiat în anul 1907 şi primind un larg orizont de pregătire intelectuală.
Încă din anii tinereţii, Ernest Grinţescu a fost activ în expunerea legilor privitoare la agricultură, pe înţelesul larg al celor interesaţi, căutând să valorifice pregătirea sa de jurist.

Astfel, în perioada 1916-1927, publică lucrarea „Jurisprudenţa rurală“, unde trece în revistă toate legile publicate în acest interval cu privire la agricultură, iar în 1931, „Noile legi rurale“.
Ernest Grinţescu este cel care a obţinut legiferarea statutului de învăţământ agricol superior pentru Şcoala Superioară de Agricultură de la Bucureşti şi cea de la Cluj. Una dintre lucrările sale de referinţă este „Legea randamentelor descrescânde din agricultură“ (1930).

Încă din 1933 devine preşedinte şi vicepreşedinte al Societăţii de Horticultură. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1910 de Ion Haşeganu, Dumitru I. Ştefănescu şi fraţii Faraudo. El rămâne în continuare preşedinte şi după fuzionarea societăţii cu „Asociaţia Naţională de Horticultură“. Pe această linie, în 1941, era primit ca membru al Academiei de Agricultură.
Ernest Grinţescu a încetat din viaţă în anul 1972.

Dr. ing. Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2007

Vizualizari: 604



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI