Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Idei de succes
„Petreceţi duminica la ţară!“

Am început să vă prezentăm din numărul trecut idei de proiecte care au fost experimentate de alţii şi sunt menite să îmbunătăţească traiul din sate, oriunde s-ar afla ele.

Chiar şi-n România..., botezată de noi înşine Ţara lui Papură-Vodă! În acest număr vă prezentăm ambiţia unei asociaţii din regiunea Valonia-Belgia de a convinge orăşenii să renunţe măcar pentru o zi la cerinţele unei vieţi moderne şi de a reveni la bogăţia oferită de tradiţiile şi obiceiurile întâlnite în sate.

Ţinta programului

• Dezvoltarea socială şi economică a mediului rural prin valorificarea culturii şi a bogatei moşteniri de tradiţii şi obiceiuri;
• Renovarea satelor;
• Protecţia şi conservarea tradiţiei.

Finanţarea

• 20% – 107.337 euro – s-au obţinut prin Fondul European de Orientare şi Garanţie Agricolă (EAGGF) care promovează diversificarea activităţilor şi a tipurilor de ferme agricole şi sprijină şi alte tipuri de dezvoltare în zonele rurale;
• 60% – 214.674 euro – a fost sprijinul întregii regiuni Valonia;
• 20% – 107.337 euro – partea de cofinanţare a asociaţiei „ Cele mai frumoase sate din Valonia“.

Desfăşurarea proiectului

În anul 2001 s-a format în Valonia, regiune ce acoperă jumătate din teritoriul Belgiei, o asociaţie care cuprinde 22 de sate din zonă şi care, prin activitatea numită „Petreceţi duminica într-un sat minunat!“, are grijă ca acestea să devină cunoscute şi vizitate de un număr important de oameni pentru care se organizează evenimente specifice menite să aducă cât mai multe beneficii. Ideea este aceea de a oferi vizitatorilor, individual sau în grupuri, o zi de activităţi organizate în fiecare sat.

Astfel, în fiecare duminică un alt sat este pus în lumină, dând posibilitatea oaspeţilor să descopere treptat priceperea în meşteşugărit sau artă culinară a localnicilor, moştenirile naturale şi arhitecturale din zonă, toate acestea realizându-se prin plimbări, picnicuri, degustări, vizite la case tradiţionale acompaniate de poveşti, legende, ansambluri muzicale.

 Produsele locale, fie obiecte, fie băuturi sau mâncăruri, sunt strâns legate de identitatea satului. 

Pentru a spori popularitatea satelor, asociaţia se ocupă şi cu implementarea, prin programul de dezvoltare rurală, a diferitelor tipuri de proiecte ce vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii prin folosirea tradiţiilor ca instrument al dezvoltării.

Prin măsurile de infrastructură au fost create trasee speciale pentru ciclişti, dar şi pentru alte mijloace de transport, toate acestea cu scopul de a oferi servicii la standarde ridicate vizitatorilor, dar şi de a îmbunătăţi traiul celor care îşi duc viaţa de zi cu zi în aceste locuri.
Gândiţi-vă la ce ar însemna o asemenea asociaţie pentru satul românesc care are atât de multe lucruri de oferit şi unde aproape orice colţişor poate deveni o sursă de profit ca atracţie turistică. Dar să ştii să îmbunătăţeşti fără a ştirbi din identitatea imprimată de atâtea generaţii nu e chiar aşa de uşor! Rămâne totuşi la aprecierea locuitorilor satului şi a celor care vor să contribuie la revitalizarea şi modernizarea sa, conservându-i totodată farmecul şi valorile!

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2007

Vizualizari: 668



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI