Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Consultanţii agricoli, alături de fermieri

În condiţiile date ale satului românesc, Consultanţa agricolă are un specific aparte dat, în primul rând, de numărul mare de producători agricoli ale căror cunoştinţe agrozootehnice se situează la limita practicării unei agriculturi de subzistenţă. Al doilea factor limitativ îl reprezintă gradul foarte scăzut de dotare tehnică.

Pornind de la această realitate, cei care gestionează treburile Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă şi-au propus ca principal obiectiv înlăturarea decalajului profesional al ţăranului român faţă de fermierul european. Recomandările consultanţilor au calitatea de a fi pe înţelesul tuturor categoriilor de producători agricoli. Concludente în acest sens sunt şi sfaturile practice pe care un consultant din judeţul Satu Mare le dă cultivatorilor, care se află în această perioadă la recoltarea căpşunilor.

Căpşunile, o afacere profitabilă

Încă de la înfiinţarea unei culturi de căpşun, fermierul trebuie să ştie cum să valorifice producţia obţinută. Primul lucru este să cunoască cerinţele pieţei în ceea ce priveşte sortimentul, respectiv perioadele cele mai favorabile de valorificare, dar şi locaţia pieţelor de desfacere.

Preţul de valorificare a căpşunilor este fluctuant, în funcţie de calitatea fructelor, de cerinţele consumatorilor şi de abundenţa pe piaţă la timpul respectiv. Este eficient pentru fermier să ia în considerare mai multe moduri de valorificare a producţiei: piaţa liberă, unităţi de prelucrare industrială şi, nu în ultimul rând, reţele de hoteluri, restaurante, supermarketuri, unde să poată valorifica producţia la preţuri economice.

Căpşunul este o specie la care fructele se formează, cresc şi ajung la maturitate foarte eşalonat. Pe aceeaşi plantă se află, concomitent, flori şi fructe în creştere. De la intrarea în pârgă, în 3-5 zile, căpşunile realizează coloritul, gustul şi aroma caracteristice soiului.

Căpşunile fac parte din grupa celor mai perisabile fructe, cauzele deteriorării lor fiind date de vătămările provocate de culegători, recoltarea în faza de supracoacere, condiţiile defectuoase de manipulare, putrezirea fructelor după cules.

Calitatea, în primul rând

La recoltare, fructele destinate consumului în stare proaspătă sau prelucrării industriale trebuie să fie:

• întregi, sănătoase, curate, fără reziduuri de produse fitosanitare, fără miros sau gust străin, să nu prezinte semne de alterare;

• de mărime corespunzătoare cerinţelor de valorificare.
Pentru prelucrare sunt preferate soiurile ale căror fructe îndeplinesc următoarele condiţii:

• să fie intens colorate, inclusiv pulpa, cu puţine achene şi de culoare deschisă şi să aibă aromă cât mai intensă.

În condiţiile pedoclimatice din România, recoltarea se face începând de la sfârşitul lunii mai până la sfârşitul lunii iunie şi durează în medie pentru un soi 15-20 de zile.

Recomandări tehnice

Pentru recoltarea şi valorificarea căpşunilor se pot face următoarele recomandări tehnice:

Pregătirea forţei de muncă (culegătorii): După ce am estimat cantitatea de fructe ce va fi recoltată şi cunoaştem destinaţia producţiei, calculăm necesarul de forţă de muncă pentru a putea stabili graficul de recoltare şi livrare. Este eficient ca, alături de culegătorii angajaţi sezonier, în parcelă să fie şi membrii ai familiei sau angajaţi permanenţi, care să poată supraveghea calitatea lucrării.

Recoltarea fructelor:

• În vederea păstrării pe o durată mai lungă a transportului la distanţe mari, fructele se recoltează când 70-75% din suprafaţa fructului este colorată.

• Recoltarea începe dimineaţa, după ce roua s-a ridicat, şi se întrerupe în perioadele din zi, când temperatura este foarte ridicată. Culesul fructelor la temperaturi mai puţin ridicate ajută la prelungirea duratei de păstrare şi mărirea rezistenţei la transport.

• Este contraindicată recoltarea căpşunilor în zilele cu ploaie.

• Fructele ajunse la maturitate nu trebuie să stea neculese mai mult de 1-2 zile.

• Pentru valorificare în stare proaspătă, dar şi pentru cele mai multe sortimente de produse fabricate, căpşunile se recoltează când 80-90% din suprafaţa totală a fructului a ajuns la coloraţia specifică soiului.

• Pentru fabricarea sucurilor, fructele se vor recolta la stadiul de maturitate deplină, complet colorate, cu un conţinut maxim în zahăr şi când eliberează cel mai mare procent de suc.

• Pe parcursul perioadei de recoltare, ambalajele umplute nu se vor expune la soare, ci se vor transporta în şoproane pentru evitarea pierderilor, din cauza temperaturilor ridicate.

Pentru păstrarea valorii comerciale şi reducerea pierderilor, temperatura fructelor trebuie coborâtă într-o perioadă de timp cât mai scurtă după recoltare, prin diferite metode.

Dr. ing. Felicia PAŞCA, CLCA Lazuri
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2007

Vizualizari: 661



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI