Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Producătorii români se afiliază organismelor profesionale europene

Asociaţiile profesionale agricole existente la această oră în ţara noastră au hotărât în luna ianuarie 2007 formarea unui comitet de iniţiativă pentru constituirea Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricole din România (FNPAR).

La reuniune au participat membri ai Consiliilor  pe produs „Cereale şi produse procesate“, „Cartofi şi produse procesate“, „Legume-fructe proaspete şi procesate“, „Tutun şi produse din tutun“, „Miere de albine, alte produse apicole şi produse procesate“, ai Asociaţiei Constructorilor de Tractoare şi Maşini Agricole din România, ai Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, precum şi reprezentanţi ai MAPDR.

Rolul acestei federaţii este să se poată afilia la Comitetul Organizaţiilor Profesionale din Agricultura Uniunii Europene şi/sau la Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană care au sediul la Bruxelles.

Taxa pentru a se afilia la COPA-COGECA este 500.000 de dolari pe an, sumă ce nu va fi plătită în totalitate în primii ani, ci astfel: 35% în primul an (175.000 euro), 47% în al doilea an (235.000 euro), 60% în al treilea an (300.000 euro), 80% în al patrulea an (400.000 euro), 100% în cel de al cincilea an.

La începutul acestei luni, MAPDR a fost gazda întâlnirii dintre asociaţiile profesionale care au aderat la Comitetul de iniţiativă pentru înfiinţarea FNPAR, cu domnul Franz-Josef Feiter, secretar general COPA-COGECA. Acesta a explicat celor prezenţi rolul şi importanţa acestei organizaţii din Uniunea Europeană, care în principal constă în:

• intervenţia la nivelul redactării propunerilor de acte legislative de către Comisia Europeană;
• discuţii cu comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală în privinţa evoluţiei Politicii Agricole Comune (PAC), situaţia pieţelor agricole şi probleme de relevanţă specifică – cum ar fi stabilirea anuală a preţurilor instituţionalizate;
• luări de poziţii ale delegaţiilor COPA la reuniunile grupurilor consultative din Comisia Europeană;
• discuţii directe la nivel de funcţionari ai Comisiei;
• întâlniri frecvente cu reprezentanţii Parlamentului European, în special cu membrii Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi grupurile politice.

În acest fel, şi FNPAR poate avea un reprezentant în COPA-COGECA pentru a face împreună cu alţi membri lobby pentru susţinerea intereselor producătorilor agricoli români, ori de câte ori vreo reglementare sau decizie ar afecta situaţia economică a acestora.

Joi, 15 februarie 2007 la Palatul Parlamentului a avut loc şedinţa festivă de constituire a FNPAR. Amănunte de la aceasta, în numărul viitor.

Ştefan RANCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.4, 16-28 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 1005



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI