Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Legumicultura intensivă, doar un deziderat!

Legumicultura de tip intensiv este de acum o poveste cu un sfârşit trist pentru România. Cu excepţia câtorva sere şi ferme legumicole de câmp, modernizate sau nou-înfiinţate, legumicultura românească se caracterizează printr-o puzderie de grădini, din care doar într-o mică parte se aplică tehnologii avansate.

Legumicultura românească este compusă din microfermele activate în bazinele tradiţionale, din apropierea unor mari aşezări urbane, care produc într-adevăr eficient pentru piaţă. De fapt, în aceste zone sunt amplasate majoritatea solariilor cu legume, care par a fi cele mai rentabile la această dată. Dar ele sunt prea puţine la număr pentru a asigura aprovizionarea normală a populaţiei.

Supusă jocurilor meschine ale celor care „dirijează“ funcţionarea pieţei libere, România avea să cunoască în ultimii ani salturi şi decăderi care au dus deseori la ruinarea micilor cultivatori.

Anul 2006 este unul de referinţă în ceea ce priveşte supraproducţia, în vreme ce 2007 este anul prăbuşirii pieţei. Doi sunt factorii care au determinat aceste oscilaţii extreme: natura şi dezorganizarea pieţei.

Perdanţi sunt aceiaşi cultivatori şi consumatori. Singurii care câştigă sunt intermediarii, adică cei care fac jocurile pieţei.

Pentru că orice analiză trebuie să ia în calcul, în primul rând, datele oficiale, ne vom rezuma să facem precizarea că, faţă de 1990, suprafaţa totală cultivată cu legume a scăzut cu 100.000 ha, în timp ce producţia a crescut, chipurile, cu 1,2 milioane de tone, exceptând anul 2007. Cea mai dinamică creştere a înregistrat-o producţia de varză, castraveţi, salată verde şi ceapă, care s-a dublat faţă de 1990.

Evoluţia suprafeţei cultivate cu legume (vezi revista)

Dinamica producţiei de legume (vezi revista)

În condiţiile în care, cel puţin din punct de vedere statistic, oferta internă de legume a fost peste necesarul de consum, începând din 1997 asistăm la o creştere considerabilă a importului. Explicaţia nu poate fi pusă atât pe creşterea consumului, cât mai ales pe haosul instalat în mod premeditat în reţeaua vamală.

Evoluţia importurilor de legume (vezi revista)

Vizualizari: 1315



֩ Comentarii

 
֠ 1.     eugen -- (13-February-2012 )
http://www.youtube.com/watch?v=ZpgfH0Tf p7M legumicultori din timis trebuie sa tina piept cu samsari care aduc legume din ungaria mii de tone zilnic.subt ochi garzi financiare timis ,vama//iar noi nici locuri in agrouri nu avem.

֠ 2.     nutu -- (21-March-2012 )
in romania nu sunt protejati producatorii adevarati.Este mai usor sa cumperi cu un pret si sa vinzi cu altul.Jos mafiotii care au falimentat tara.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI