Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mănăstirea Sfânta Ana de la Orşova

O destinaţie pitorească de vacanţă o reprezintă zona Dunării, începând de la Porţile de Fier şi până la Clisură. Dacă ajungeţi în zona Parcului Naţional „Porţile de Fier“ veţi descoperi o Românie cu vegetaţie specific mediteraneană, Cazanele Mici şi Mari, Cheile Bigărului şi ale Dunării, până la superba zonă de la Moldova Veche.

Un loc ideal de popas este Orşova. Iar dacă aţi ajuns aici, merită să urcaţi Dealul Moşului până la Mănăstirea Sf. Ana, care domină peisajul. Aici sus, veţi avea senzaţia că aţi descoperit o gură de Rai. În mica mănăstire vieţuiesc în bună rânduială 27 de maici harnice, iubitoare de oameni şi de flori.

Bisericuţa mică, din lemn, construită în maniera bisericilor maramureşene, este flancată lateral de chilii cu cerdac. Întregul spaţiu abundă de flori şi mai ales de cactuşi şi lendrii înfloriţi chiciură. Peisajul ce se deschide de sus spre Dunăre, golful Cerna şi dealurile înconjurătoare te fac pentru moment să-ţi doreşti să vieţuieşti la o aşa mănăstire. Poate de aceea, aici nu e mai niciodată pustiu, locul fiind căutat permanent de credincioşi.

Mănăstirea a fost construită între 1936-1939, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu de către ziaristul şi omul politic Pamfil Şeicaru, după ce a scăpat cu viaţă în timpul Primului Război Mondial. Era subofiţer în 1916 când a fost îngropat de viu într-o explozie, aflându-se în tranşeele de pe acest deal. Hramul a fost ales după numele mamei sale, în ziua de 25 iulie, sărbătoarea Adormirii Sfintei Ana. Lăcaşul nu a apucat să fie sfinţit. În perioada următoare a fost, pe rând: preventoriu TBC, tabără pentru copii, bază turistică, hotel, restaurant.

Şi-a recăpătat menirea în 1990. În 1995 a fost înfiinţat muzeul dedicat ctitorului Pamfil Şeicaru şi din 2000 s-a extins spaţiul de cazare cu o nouă clădire.

Dacă doriţi să vă înălţaţi rugăciunile către Dumnezeu şi să simţiţi binecuvântarea Sa, nu ocoliţi această mănăstire, unde sigur veţi reveni.

Narcisa DOHANOV
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 629



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI