Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Porumbul, ca o posibilă alternativă bioenergetică

Considerat a fi până acum cea mai importantă plantă furajeră, de la o vreme porumbul se înscrie pe lista preferenţială a noilor resurse bioenergetice ce se prefigurează pe termen scurt şi mediu. Conştienţi de şansa întrevăzută plantelor energetice, Comisia Europeană a hotărât în acest an acordarea unui sprijin financiar de 45 euro pe hectar pentru producătorii care optează pentru aceste culturi.

În cazul producătorilor agricoli din România, suma de 45 euro/ha se adaugă plăţilor directe pe suprafaţă din fondurile europene, estimate la 50 euro/ha. Astfel că ei au posibilitatea să încaseze circa 125 euro/ha. Pentru a beneficia de acest sprijin, producătorii de plante energetice trebuie în mod obligatoriu să livreze producţia obţinută procesatorilor de biocarburanţi.

Reglementările Comisiei Europene în acest sens prevăd unele restricţii privind termenele de depunere a cererilor către sucursalele teritoriale APIA, precum şi condiţiile de livrare. Este posibil ca producătorii români neavizaţi să nu se înscrie anul acesta în schema de sprijin financiar amintit, dar începând cu noul an agricol ei pot deveni în număr mare beneficiari direcţi ai acestor facilităţi.

Dacă pe plan mondial plantele energetice se rezumă în special la porumb şi soia, România are marea şansă de a fructifica în plus condiţiile ideale de cultivare şi a rapiţei, aceasta ultima plantă cunoscând o creştere explozivă.

Analiştii estimează obţinerea unei producţii mondiale de porumb de 750-800 milioane tone, din care SUA va realiza între 320-340 milioane tone. Consumul mondial normal, adică fără cel destinat procesării bioenergetice, depăşeşte oferta cu aproximativ 10 milioane tone, decalaj care nu are darul să schimbe esenţial preţul porumbului la bursă. Analiştii susţin că, la finele anului 2007, cotaţiile nu vor depăşi 187 euro/t la bursele europene, în timp ce la Chicago ele ar putea să coboare la 145 dolari/tona. Acestea sunt cotaţiile la bursă, pentru că în realitate preţurile de achiziţie au atins în Europa nivele de 200-210 euro/tonă.

Pentru marii importatori, preţul este „prăbuşitor“, dar ei vor fi obligaţi să-l plătească pentru a menţine în viaţă şeptelul. Printre aceştia se află şi România, mai exact complexele de porci şi păsări care acuză lipsa acută a ofertei de pe piaţa internă.

Notă: Din motive ce ţin de o anumită tradiţie, România nu figurează în clasamentul importatorilor, deşi porumbul consumat în ultimele luni în complexele zootehnice este adus mai ales cu vapoarele.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 775



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI