Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Producătorii la mâna negustorilor

Marii cultivatori de legume se regăsesc în două zone ale judeţului Galaţi: zona Tecuci, unde se cultivă preponderent tomate, ardei, castraveţi, şi zona Galaţi, renumită pentru rădăcinoase şi ceapă. De asemenea, zona Vânători este cunoscută pentru cele aproximativ 1.500 ha cultivate cu cartof. Fiind situaţi în zone cu posibilităţi de irigare, legumicultorii nu s-au confruntat cu probleme deosebite, cu toate că producţia a fost mai mică din cauza secetei. Acest lucru se va reflecta cu siguranţă asupra buzunarului producătorului, dacă piaţa nu va regla prin preţ această situaţie.

S-a încheiat recoltarea cireşelor, o cantitate însemnată de la fostul IAS Matca fiind exportată în Rusia. În prezent, se recoltează vişinele, caisele şi piersicile.

Pe parcursul ultimilor ani, suprafeţele cultivate cu căpşun în judeţul Galaţi s-au redus foarte mult, fermierii invocând tehnologia destul de dificilă. Este vorba de cultura comercială ce necesită utilaje performante, irigare prin picurare, mulcire şi un material săditor valoros.

Intermediarii, aceeaşi mare problemă

O mare problemă cu care se confruntă producătorii din judeţ şi, cu siguranţă, nu numai de aici, este aceea că încă se practică comerţul prin intermediari. Chiar şi supermarketurile lucrează cu intermediari, care cumpără „la negru“ direct de la poarta producătorului. Astfel, preţul de la poarta producătorului la tarabă ajunge să fie cel puţin dublu…, cu singura diferenţă că samsarul, poate, a spălat morcovul înainte să-l dea mai departe.

Dezideratul ca fermierii să se asocieze, de preferinţă în cooperative agricole, rămâne o problemă de viitor.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 500



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI