Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Hidrologii susţin că sunt suficiente rezerve de apă

Administraţia Naţională „Apele Române“ informează că, potrivit datelor de prognoză hidrologică pentru lunile iulie şi august, sursele de apă pentru alimentarea folosinţelor prin sisteme centralizate vor fi asigurate fără restricţii. Prin urmare, conform datelor de prognoză deţinute la ora actuală, Administraţia Naţională „Apele Române“ anunţă continuarea stării de secetă pedologică, neaplicându-se „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare“.

Necesarul de apă al populaţiei în vederea potabilizării va fi asigurat în toate cazurile, la nivelul cerinţelor operatorilor la sursele sistemelor de alimentare cu apă brută. Menţionăm că alimentarea cu apă brută a municipiului Bucureşti, conform scenariului de exploatare, în condiţiile realizării prognozei, va fi fără restricţii.

Asigurarea surselor de apă pentru aglomerări umane amplasate în zona rurală, în care s-a declanşat seceta pedologică, care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi care se alimentează din fântâni sau izvoare se va face condiţionat de nivelul apei freatice.

Starea lacurilor de acumulare

În România, pentru regularizarea lunară şi multianuală a debitelor cursurilor de apă sunt în funcţiune 36 lacuri de acumulare, cu un volum total de 4,2 mld. mc.
Resursele de apă din principalele lacuri de acumulare, la data de 26 iunie 2007, erau de 3.136.2 milioane metri cubi, ceea ce reprezintă un coeficient de umplere de 80,45%, din care 83,35% lacuri aflate în gestionarea Administraţiei Naţionale „Apele Române“.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 26-27 iunie 2007, a fost în scădere (3.300 mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.450 mc/s).

Având în vedere evoluţia debitelor din luna iunie 2007, se prognozează ca volumele de apă din acumulări să fie de 3.140,2 mil. mc, în condiţiile satisfacerii cerinţelor energetice, cât şi a populaţiei. Se estimează că, în perioada imediat următoare, coeficientul de umplere mediu al principalelor lacuri de acumulare va ajunge la cel mult 70%, ceea ce înseamnă o scădere de până la 10%, comparativ cu situaţia actuală.

În funcţie de prognoză, exploatarea lacurilor de acumulare se stabileşte prin program lunar, în colaborare cu factorii de resort, astfel încât să se asigure integral şi cu prioritate necesarul de apă pentru populaţie, în sisteme centralizate de alimentare cu apă şi, în ordine, pentru irigaţii şi pentru industrie.

Tipurile de secetă

Există patru tipuri generale de secetă, toate cu impact asupra oamenilor, dar în moduri diferite

• Seceta meteorologică: lipsa precipitaţiilor - precipitaţiile măsurate sunt sub media anuală lunară pentru o regiune particulară;

• Seceta pedologică sau agricolă: insuficienţa conţinutului de umiditate a solului - conţinutul de umiditate din sol nu este suficient pe o perioadă lungă pentru a satisface nevoia de apă a culturilor;

• Seceta hidrologică: se aplică planul de restricţii, cerinţa de apă situându-se sub nivelul normal de asigurare a alimentării folosinţelor - asigurarea surselor de apă pentru sistemele de alimentare se face sub cerinţa de apă a utilizatorilor;

• Seceta socio-economică: situaţia lipsei de apă conduce la blocaje socio-economice - lipsa de apă afectează capacitatea economică a naţiunii.

Cerinţele de apă în trimestrul III

• Din râuri interioare, total – 987.240 mii mc, din care pentru:
- populaţie: 163.196 mii mc;
- industrie: 660.573 mii mc, din care pentru termocentrale 456.761 mii mc;
- agricultura: 163.471 mii mc.

• Din Dunăre, total –  926.070 mii mc, din care pentru:
- populaţie: 16.149 mii mc;
- industrie: 660.834 mii mc, din care pentru termocentrale şi centrala nuclearoelectrică 554.395 mii mc;
- agricultura: 249.087 mii mc.

• Din subteran, total – 190.140 mii mc, din care pentru:
- populaţie: 105.839 mii mc
- industrie: 75.805 mii mc, din care pentru termocentrale 2.661 mii mc;
- agricultura - 8.496 mii mc.

Estimări prognostice privind rezerva de umiditate din sol în intervalul iunie-august 2007

Iunie-iulie

La 30 iunie, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, a înregistrat valori scăzute şi chiar deosebit de scăzute în cea mai mare parte a teritoriului agricol ca urmare a cerinţelor deosebit de ridicate faţă de apă ale plantelor (80-90 mm) aflate predominant în fazele de înspicare-înflorire. O aprovizionare satisfăcătoare s-a semnalat pe unele areale din centrul, nordul şi sud-vestul ţării.

În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi local în sud-estul Olteniei, seceta pedologică a fost puternică şi extremă, deficitele de apă fiind de 1.100-2.050 mc/ha. În cultura de porumb, în stratul de sol 0-50 cm, rezerva de umiditate se va situa în limite scăzute şi chiar deosebit de scăzute, îndeosebi în regiunile agricole din sudul şi sud-estul ţării, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă (deficite de apă cuprinse între 175-965 mc/ha). În restul zonelor de cultură, aprovizionarea cu apă va fi satisfăcătoare şi apropiată de optim.

La sfârşitul lunii iulie, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb aflată în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă ale plantelor (100-120 mm), va prezenta valori scăzute şi chiar deosebit de scăzute (seceta pedologică moderată, puternică şi extremă), la nivelul întregii ţări. În Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Banat, cea mai mare parte a Moldovei şi Crişanei, deficitele de apă vor fi cuprinse între 1250-2000 mc/ha, seceta pedologică fiind puternică şi extremă.

August

La 31 august, în cultura de porumb, rezerva de apă din sol pe profilul 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi chiar deosebit de scăzute (deficite de apă cuprinse între 850-2100 mc/ha), seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă pe întreg teritoriul agricol, pe fondul deficitelor accentuate de apă de lungă durată şi a cerinţelor maxime faţă de apă ale plantelor (80-90 mm) din acest interval.

Conform estimările prognostice pe termen lung, este de aşteptat ca, în intervalul iulie-august 2007, în culturile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui) deficitele de apă din sol se vor menţine şi chiar accentua, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, pe fondul deficitului pluviometric de lungă durată şi a cerinţelor maxime faţă de apă ale plantelor din această perioadă. În aceste condiţii, cele mai afectate suprafeţe vor fi cele din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării, unde seceta pedologică puternică şi extremă va putea înregistra valori sub 35% din CAU (capacitatea de apă utilă a solurilor).

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 568



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI