Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Agricultura biologică şi încrederea consumatorilor
Certificarea, etichetarea şi sistemele de control

Un produs „bio“ presupune neutilizarea pesticidelor şi se bazează pe reciclare, rotaţia culturilor, interzicerea organismelor modificate genetic (OMG), a hormonilor şi antibioticelor în creşterea animalelor.

Reprezentând 3,6% din suprafaţa agricolă a Uniunii Europene, cu o creştere de 30% pe an, agricultura biologică este unul din cele mai dinamice sectoare din agricultura UE; cu toate acestea, în unele state membre estice este nevoie încă de dezvoltarea acestui potenţial.

Comisia Europeană a prezentat în 2004 o comunicare intitulată „Planul de acţiune european în materie de alimentaţie şi agricultură biologice“, care a fixat 21 de zone de acţiune desemnate să faciliteze dezvoltarea sectorului. În acest text, Comisia recunoaşte pentru prima dată că agricultura biologică joacă un rol important în atingerea obiectivelor noii politici agricole comune (PAC) şi sprijină abordarea bazată pe cerere pentru stimularea agriculturii biologice.

Comisia sugerează revizuirea legislaţiei UE existente pentru expunerea mai clară a principiilor şi obiectivelor agriculturii biologice, pentru depăşirea disfuncţiilor pieţei interne, completarea şi îmbunătăţirea standardelor şi eficientizarea importurilor.

Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (PE) a votat un raport privind agricultura biologică. Raportul, redactat de deputata franceză Marie-Hélène Aubert (Verzi), spune că „cererea consumatorilor continuă să crească şi este acoperită din ce în ce mai mult de produse importate, care pun probleme noi în privinţa certificării şi etichetării“.

Principala controversă a fost legată de etichetarea „produselor biologice“. Pentru PE, „produsele biologice“ nu ar trebui să conţină organisme modificate genetic. Legile actuale însă permit etichetarea produselor drept biologice, chiar dacă acestea conţin 0,9% organisme modificate genetic (marja accidentală permisă). Unele ţări cer reducerea acestei marje la 0,2%. Pentru doamna Aubert însă, ceea ce contează nu este marja accidentală, ci luarea de măsuri de către statele membre pentru evitarea contaminării accidentale.

Principalele recomandări ale raportului Aubert sunt:

• organismele modificate genetic sau produsele obţinute din acestea nu pot fi folosite în producţia biologică şi nici în medicina veterinară;

• folosirea logo-ului european pe produsele alimentare ce conţin 95% materie primă „bio“ şi folosirea referinţei „UE-biologic“ sunt obligatorii; rămâne posibilă şi folosirea altor logo-uri;

• consolidarea etichetării pentru a preveni neregularităţi la cumpărare şi import;

• operatorii din ţările terţe trebuie să prezinte un certificat eliberat de o autoritate comunitară; PE doreşte extinderea acestei reguli la restaurante, cantine, produse din lână, uleiuri esenţiale;

• regulamentul ar trebui să urmeze procedura de codecizie, deoarece acoperă producţia şi distribuirea de produse alimentare pe piaţa internă.

În urma votului, raportorul Aubert a spus: „În contextul creşterii cererii pentru produsele biologice şi al creşterii ofertei, trebuie să garantăm pentru consumatori siguranţa produselor. [...] Avem nevoie de reguli de etichetare care să asigure informarea consumatorului în legătură cu locul de provenienţă al produsului şi standardele de calitate a procesului de producţie. [...] În garantarea siguranţei consumatorului, sunt limite care nu trebuie depăşite: excluderea clară a organismelor modificate genetic şi a substanţelor sintetice (ca pesticidele) şi interzicerea fermelor «împărţite» într-o parte convenţională şi una biologică“.

Raportul Aubert va fi dezbătut în plen la sfârşitul acestei luni. Deoarece votul în comisie a fost strâns asupra multor părţi ale textului, pot apărea schimbări şi în sesiune. Miniştrii agriculturii din cele 27 de state membre vor avea cuvântul final asupra acestui subiect în iunie.
Adrian NEDELCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2007

Vizualizari: 598



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI