Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Popas de suflet
Mănăstirea Durău

Printre locurile binecuvântate de Dumnezeu, unde omul simte că Raiul a coborât pe pământ, este şi staţiunea Durău, la poalele Muntelui Ceahlău (comuna Ceahlău, judeţul Neamţ). Aici omul îşi află vindecare trupească, revigorare psihică şi mai ales linişte sufletească. Ceahlăul a fost de secole locul unde călugării şi pustnicii din schituri şi peşteri au înălţat rugăciuni lui Dumnezeu. Mănăstirea Durău a rezistat în timp încă de la 1600, când a fost ctitorită de Maica Mariana, fiică de voievod moldovean şi nepoata domnitorului Vasile Lupu.

Prima atestare documentară este din 1779. Până la 1802 a fost mănăstire de maici. Acestea s-au retras şi au întemeiat Mănăstirea Văratec, iar din 1835 până la 1959, când a fost desfiinţată, aici au venit călugări de la Neamţ, Secu şi Hangu, care au revitalizat acest aşezământ monahal. Biserica actuală a fost construită între 1830-1835 prin osârdia unor negustori din Piatra-Neamţ, pe locul vechii biserici din lemn, fiind sfinţită la terminare de Mitropolitul Veniamin Costache.

Catapeteasma de la 1835 este sculptată în lemn de tei, poleită cu aur şi pictată la Constantinopol. Este remarcabilă pictura în ceară a mănăstirii, executată între 1935-1937 de către Nicolae Tonitza şi ucenicii săi.

Maica Domnului şi-a revărsat ocrotirea peste lăcaşul închinat ei, ce are hramul Bunei Vestiri, prin icoana sa argintată care datează din secolul al XVIII-lea ce este făcătoare de minuni.

Vitregiile vremii s-au abătut şi peste această mănăstire, astfel că în 1974, la înfiinţarea Staţiunii Durău, terenurile i-au fost luate, clădirile anexe şi casele călugărilor au fost dărâmate şi înlocuite cu vile turistice. Mănăstirea a devenit biserică de parohie, pentru ca abia după 1991 să redevină schit de călugări. Din 1992 este mănăstire de obşte pentru 28 de maici, de care ţine şi schitul aflat în construcţie, închinat Sfintei Teodora de la Sihla (tot în comuna Ceahlău).

Frumoasa biserică albă, cu trei turle, vă aşteaptă să-i treceţi pragul şi să reveniţi încântaţi, aşa cum au făcut numeroase personalităţi politice, literare şi culturale, precum Emil Gârleanu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Delavrancea, I.L.Caragiale, Aurel Băeşu, Mihail Sadoveanu, Gheorghe Panu.

Narcisa DOHANOV
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2007

Vizualizari: 559



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI