Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curier juridic

Legea nr. 193, din 19 iunie 2007, privind modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997.
(MO al României, Partea I, nr. 422, din 25 iunie 2007)

Scriam, nu demult, într-unul din numerele revistei, despre faptul că nicio lege nu este perfectă, ci perfectibilă.

Acest lucru este valabil şi pentru toate legile fondului funciar, care de la adoptarea lor de către Parlament au suferit numeroase modificări şi completări, determinate de existenţa unor disfuncţionalităţi în activitatea comisiilor locale, de constituire şi reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere.

Ultima modificare esenţială a Legii nr. 1/2000 a fost făcută prin Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Prin Legea nr. 193/2007 au fost modificate şi completate câteva texte de lege constând în introducerea unui nou alineat la art. 3 şi reformularea art. 36 din Legea nr. 1/2000.

Alineatul (2) al art. 3 din lege se referă la reconstituirea dreptului de proprietate pentru diferenţa dintre suprafaţa de 10 ha din familie şi cea adusă în cooperativa agricolă de producţie sau preluată prin legi speciale, ori în orice alt mod, de la membrii cooperatori, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.

După acest alineat (2) iniţiatorul şi legiuitorul acestei legi modificatoare au găsit de cuviinţă să introducă un nou alineat, alin. (21), prin care s-a lărgit aria suprafeţelor ce fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.

Astfel, s-a prevăzut prin acest nou alineat (21) ca pentru persoanele fizice, proprietare de terenuri, pe care se află păşuni şi fâneţe, reconstituirea să refacă diferenţa dintre suprafaţa de 50 ha din familie şi cea adusă în cooperativa agricolă de producţie sau preluată, prin acte normative speciale ori prin orice alt mod de la membrii cooperatori sau de la orice altă persoană fizică deposedată, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.

Art. 36 din Legea nr. 1/2000, reformulat, prevede că persoanelor fizice cărora li s-a stabilit dreptul de proprietate prin împroprietăriri aplicând Legea nr. 187/1945 pentru înfăptuirea reformei agrare, dar cărora nu li s-a atribuit efectiv terenul la care aveau dreptul sau cărora le-a fost anulată atribuirea, precum şi persoanelor îndreptăţite la împroprietărire, înscrise în tabelele nominale, li se vor acorda terenurile respective, în limita suprafeţelor disponibile sau despăgubiri.

Atenţie! Cei interesaţi trebuie să ştie că, potrivit art. II din această lege modificatoare, persoanele fizice prevăzute la art. 3 alin. (21) - comentat mai sus - pot formula cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferenţele de suprafaţă ce pot fi reconstituite în baza acestei legi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare (la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial al României).

Jurist, Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2007

Vizualizari: 796



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI