Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Plante de apartament parfumate

Murraya este un arbust frumos ramificat, cu creştere relativ lentă şi foarte decorativ: tulpina iniţial verde devine albă pe măsură ce se lemnifică, frunzele de un verde închis, strălucitor, se aseamănă cu cele ale citricelor, florile grupate în mici inflorescenţe de culoare albă răspândesc un parfum ca de iasomie, iar fructele roşii ca nişte cireşe persistă vreme îndelungată. Are o durată de viaţă de aproximativ 15 ani, iar trunchiul ei poate ajunge până la 13 cm în diametru.

Planta trebuie păstrată în camere luminoase, dar tolerează şi umbra parţială, la temperaturi care să varieze în jurul a 20° C – pe timp de iarnă poate rezista pe perioade scurte şi la -4° C. Udarea se face regulat, avându-se în vedere ca suprafaţa ghiveciului să nu fie îmbibată cu apă sau să se usuce prea tare. Se recomandă pulverizarea plantei cu apă dedurizată (fiartă şi răcită). Solul trebuie să fie humos şi bine drenat.

Transplantarea se face primăvara, iar vara se administrează îngrăşăminte (din cele pentru plante cu flori) în concentraţii scăzute, pentru a nu le „intoxica“. Planta poate fi atacată de musculiţe albe sau paianjeni, dar dacă o ţinem într-un mediu curat şi aerisit va fi sănătoasă timp îndelungat.

Murraya, dacă are condiţii prielnice de dezvoltare, vă va răsplăti cu flori parfumate pe tot parcursul anului. Frunzele arbustului pot fi folosite şi ca remedii pentru diverse afecţiuni, deoarece au proprietăţi astringente sau stimulatoare.

Floarea de ceară (Hoya Carnosa) este o plantă cu tulpini şi ramificaţii lungi, cu rădăcini fixatoare, ataşate de suporţi ca la iederă. Florile alb-roze apar din primăvară până în toamnă, sunt parfumate şi au în centru o coroană de stamine colorate mai intens. Sunt reunite într-o umbrelă de forma unei semisfere, cu consistenţă cărnoasă, ceroasă, de la care i se trage şi numele.

În anotimpul cald, planta iubeşte camerele luminoase (poate fi ţinută şi în balcon), cu o umiditate atmosferică ridicată, care poate fi asigurată prin pulverizări frecvente cu apă. Transplantarea se efectuează primăvara, avându-se în vedere să se asigure un bun drenaj în ghivece – pământul de frunze trebuie amestecat cu nisip şi turbă.

Niciodată nu se taie pedunculii terminali ai florilor trecute, deoarece aceste organe vor emite viitoarele inflorescenţe.

Înmulţirea se realizează prin butaşi de tulpină cu 3-4 noduri sau marcotaj în lunile martie şi aprilie.

Iarna se păstrează în încăperi luminoase unde temperatura nu scade sub 10°C, iar udarea se va face mai rar. Excesul de umiditate poate duce la putrezirea rădăcinilor, dar şi la veştejirea şi deprecierea frunzelor.

Iasomia (Jasminium) este un arbust cu flori albe, parfumate, care înfloreşte tot timpul anului. Lăstarii plantei pot atinge şi 2-3 metri în lungime, iar ramurile se leagă de tutori.
Specii de Jasminium folosite la decorarea apartamentelor sunt: Jasminium grandiflorum, Jasminium Polyanthum şi Jasminium rex.

Această plantă, ce are o creştere rapidă şi viguroasă, trebuie ţinută într-o cameră călduroasă şi luminoasă. E o mare iubitoare de apă, astfel încât pe timpul verii necesită a fi udată din abundenţă şi pulverizată pe frunze. Substratul de cultură trebuie să fie compus din pământ de ţelină, pământ de frunze şi nisip. În anotimpul cald, este recomandat udatul cu îngrăşăminte lichide, ce determină o creştere puternică şi o înflorire frumoasă.

Primăvara se aplică tăieri de corectare a formei şi taliei plantei, pentru că iarna pierde o parte din frunze şi devine inestetică. În anotimpul rece se va avea în vedere reducerea frecvenţei udărilor, iar apa trebuie să fie la temperatura camerei.

Înmulţirea se face prin butaşi semilemnificaţi, care se obţin primăvara din ramificaţiile ce cad în urma tăierilor de corectare a creşterii plantei. Butaşii se înrădăcinează uşor în nisip sau în amestec de pământ de frunze cu nisip.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2007

Vizualizari: 3233



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI