Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

VITAMINELE ŞI MINERALELE, elemente vitale pentru organism

Vitaminele şi o serie de elemente minerale sunt esenţiale pentru o dezvoltare normală a animalelor (păsări şi mamifere), precum şi pentru menţinerea stării lor de sănătate. Elementele minerale cum sunt: calciul, fosforul, sodiul, magneziul, potasiul, sulful, clorul trebuie bine reprezentate în raţia alimentară a animalelor, în cantităţi care să asigure cerinţele organismului. Alte elemente (oligoelementele) ca: manganul, zincul, seleniul, iodul, cuprul, fierul, cobaltul, molibdenul sunt necesare organismului în cantităţi extrem de mici.

Vitaminele sunt substanţe active în doze mici, fiind vitale pentru animale. Deoarece nu pot fi sintetizate de organism, cu excepţia unora, acestea trebuie asigurate în furaje sau apă. Deficienţele de minerale şi vitamine duc la apariţia unor boli de nutriţie, care de multe ori întrec pierderile cauzate de bolile infecţioase sau parazitare. Acestea apar de obicei, ca urmare a unui aport exogen necorespunzător cantitativ sau calitativ, dar şi în alte condiţii, ca de exemplu: atunci când animalele sunt tratate cu medicamente cu acţiune antagonistă faţă de vitamine; administrarea de nutreţuri vechi, alterate care pot conţine compuşi antivitaminici; în cazul unor boli infecţioase, micotice sau parazitare, când consumul de vitamine se măreşte; când organismul este supus unor factori de stres (microclimat necorespunzător, raţii alimentare, dezechilibrate), precum şi în diferite stadii fiziologice (în preajma atingerii maturităţii sexuale, al ouatului, gestaţiei etc.)

Simptomatologie

Tabloul clinic în carenţele minerale şi vitaminice, este polimorf, în funcţie de elementul deficitar. Astfel pot să apară tulburări de vedere, afecţiuni ale pielii şi fanerelor, anemii, tulburări de locomoţie, paralizii, pierderea apetitului, întârzieri în creştere, rahitism, tulburări ale ouatului şi scăderea eclozionabilităţii la păsări, mortalitate embrionară, hemoragii, diaree, malforamaţii ale cartilajelor osoase, avorturi etc.

Factori restrictivi

În gospodăriile populaţiei există un număr mare de factori care duc la carenţe minerale şi vitaminice astfel: furajele nu sunt diversificate şi nu au o compoziţie constantă, valoarea lor vitaminică fiind inferioară datorită modului de conservare; calculul raţiilor este deficitar, neţinându-se cont de vitaminele aduse prin furaje; animalele sunt neomogene ca vârstă şi greutate; existenţa agenţilor parazitari sau infecţioşi; condiţii de microclimat necorespunzător (umiditate, curenţi de aer etc.).

Acţiuni preventive

Pentru a evita riscul apariţiei carenţelor minerale şi vitaminice recomandăm introducerea în raţiile zilnice a următoarelor produse VITA B COMPLEX, VITAMINA E, VITAPREMIX BIO-MOS, CAVITROM, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL ROMVAC 3, ROMZEOFORT în cantităţile recomandate de producător pentru echilibrarea necesarului zilnic şi evitarea pierderilor economice foarte mari.

Recomandări

De asemenea, recomandăm îmbunătăţirea condiţiilor de microclimat din adăposuri (spaţiu, aerisire, curăţenie); deparazitarea internă şi externă a animalelor cu: ECVIROM la cal; ROMBENDAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10%, ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL PLUS, ROMAVERMECTIN PLUS la rumegătoare; ROMOXIBENDAZOL, ROMIVERMECTIN la porc; ROMBENDAZOL F, la păsări; deparazitarea adăposturilor cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE, SCABIZOL, precum şi dezinfectia periodică a acestora cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT.

Dr. Viorica CHIURCIU doctor în medicină,
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 1238



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI