Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Vinurile de Cotnari, pe trei continente

„Tot mai miroase via a tămâios şi coarnă
Mustos a piersici coapte şi crud a foi de nuc.“

Mi-am amintit de versurile lui Ion Pillat aici, la Cotnari, sub poalele cetăţii dacice de pe dealul Cătălina. În străvechea podgorie moldavă se trudeşte din greu la facerea vinului.

Sunt mulţumiţi cotnărenii, proprietari de vii, la fel de mulţumiţi şi cei din conducerea societăţii comerciale Cotnari SA. Anul bun, fără ploi multe, a adus companiei ieşene pe cele 1.200 ha o producţie medie de peste nouă tone de struguri pe unitatea de suprafaţă.
„Pentru Frâncuşă pivniţele au fost primenite cu cisterne noi din inox, iar dulceaţa vinurilor nobile, precum Grasa de Cotnari, Tămâioasa şi Feteasca albă, este pregătită în butoaie de stejar, ne-a spus domnul Cătălin Grecu (foto), director de marketing. Sunt sigur că vinurile din acest an vor întări încă o dată faima de veacuri a brand-ului - dacă pot spune aşa - Cotnari.“

Spusele domnului director sunt susţinute de rezultatele pe care vinurile de Cotnari le-au obţinut la toate concursurile de profil. La ultima manifestare de gen, Concursul Internaţional de la Bucureşti, unde au participat peste 40 de mari producători din Franţa, Argentina, Portugalia etc., juriul internaţional a acordat licorilor moldave zece medalii, dintre care patru de aur şi şase de argint, compania ieşeană situându-se pe primul loc. De altfel, într-un top al podgoriilor româneşti, Cotnari SA se situează pe locul al II-lea după podgoria Murfatlar şi pe locul întâi în ceea ce priveşte vinurile albe.

O plantaţie în continuă extindere

„Avem la această dată, afirmă domnul Grecu, 1.550 ha de vie, din care 1.200 pe rod, iar în această toamnă vom mai planta 250 hectare. Şi un lucru important: Cotnari este singura podgorie din ţară numai cu soiuri autohtone româneşti Frâncuşa, Grasa, Tămâioasa şi Feteasca albă. Ţinând cont de cerinţele pieţei mondiale a vinului, în noile plantaţii pe care le vom înfiinţa îşi vor face loc şi soiuri colorate, dar şi acestea autohtone, cum ar fi Feteasca neagră şi Busuioaca de Bohotin.“

Investiţii mari menţin valoarea şi renumele licorilor de la Cotnari. Dovadă este faptul că, deşi piaţa autohtonă a vinurilor a scăzut în primul semestru al acestui an cu 30%, vânzările societăţii de la Cotnari se menţin la acelaşi nivel înregistrat în semestrul întâi din 2008, an în care societatea a înregistrat afaceri de aproximativ 30 milioane de euro.

• O producţie medie de nouă tone struguri la hectar.
• Locul întâi pe ţară la pro­ducţia de vinuri albe.
• Cifra de afaceri pe 2009, 30 milioane de euro.

SC Cotnari SA deţine ceva mai mult de 19% din cota de piaţă în confruntarea cu producători redutabili precum Vincon Vrancea, Murfatlar sau Cramele Recaş şi Jidvei. Vinurile cu marca Cotnari sunt prezente în Italia, Spania, Germania, Anglia, Rusia, dar şi în Canada, Statele Unite, Japonia etc.

Sigur, e mai greu să concurezi cu producători din afară, în zone în care aceştia sunt foarte buni. Contăm însă pe calitatea vinurilor noastre, aşa cum spuneam, din soiurile autohtone şi în acelaşi timp ne descurcăm cu succes la export.

Stelian CIOCOIU
SUPLIMENT AGRO BUSINESS
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 801



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI