Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Viaţa în ţinutul zimbrului

Situat în nordul judeţului Neamţ, pe versantul estic al munţilor Stănişoarei, Parcul Natural Vânători-Neamţ se întinde pe o suprafaţă de 30.818 ha, din care 26.190 ha pădure, în zona comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători şi în oraşul Târgu-Neamţ.

Parcul Forestier Vânători-Neamţ – aşa s-a numit la înfiinţare – a fost constituit în 1999, iar în anul 2003 a fost încadrat în categoria parcurilor naturale, fiind recunoscut astfel ca „arie naturală protejată al cărei scop este protecţia şi conservarea unor ansambluri peisagistice în care interacţiunea activităţilor umane cu natura a creat o zonă distinctă cu valoare semnificativă peisagistică şi culturală, deseori cu mare diversitate biologică.“

Proiecte ademenitoare

Încă de la înfiinţare, administraţia parcului a implementat o serie de proiecte din fonduri europene vizând promo­varea şi crearea oportunităţilor pentru dezvoltarea durabilă a economiei locale în concordanţă cu obiectivele unităţii.

Primul proiect implementat încă de la înfiinţare, „Managementul conservării biodiversităţii“, finanţat de Banca Mondială, Guvernul României şi Regia Naţională a Pădurilor, a asigurat specializarea personalului şi o bază materială „de invidiat“.

A urmat proiectul POS Mediu privind „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbrului“, iar de la începutul acestui an Primăria Vânători a depus proiectul POS Mediu „Măsuri pentru managementul speciilor de păsări de interes comunitar prin implicarea comunităţilor locale“, aflat în evaluare.

Totodată, s-a iniţiat înfiinţarea unor ONG-uri locale – Asociaţia de Turism Comunitar Agapia, Asociaţia Ecologică COROLAR, Asociaţia de Ecoturism Ozana etc. – care au reuşit să acceseze fonduri europene, devenind colaboratori activi ai Parcului, implicându-se în colectarea deşeurilor, activităţi de igienizare, activităţi de conştientizare a locuitorilor din zonă şi a turiştilor.

Certificări, recunoaşteri

În anul 2002, Parcul Natural Vânători-Neamţ a obţinut, în premieră, certificatul privind managementul forestier. Evaluarea s-a făcut de către Woodmark-Soil Association din Marea Britanie, societate acreditată în domeniul certificării pădurilor.

De asemenea, Parcul a fost declarat „Sit Natura 2000“ atât ca sit de importanţă comunitară – cuprinde cinci habitate forestiere, patru de pajişte, şase specii de mamifere – cât şi ca arie de protecţie specială avifaunistică prin cele 15 specii de păsări.

Să mai menţionăm că Parcul Natural Vânători-Neamţ este inclus în Guide Lines PA Management Categories Ver. 2008, un ghid în care din România mai este menţionată doar Rezervaţia „Delta Dunării“.

Regele pădurilor, din nou în libertate

Dar cea mai cunoscută activitate a colectivului de aici este conservarea zimbrului, specie dispărută din pădurile Neamţului de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

În urmă cu 40 de ani, la Vânători a luat fiinţă o rezervaţie de zimbri. De la 15 exemplare în 1990, turma de zimbri are acum 22 de animale, ultimele patru fiind importate din Suedia în acest an.
Turma de zimbri de aici, ne-a spus domnul ing. Răzvan Deju (foto), este una dintre cele mai valoroase din punctul de vedere al compoziţiei genetice, ştiut fiind că acest animal este o specie foarte consangvinizată. Ţarcul în care trăiesc acum zimbrii are o suprafaţă de circa 180 ha. Animalele sunt atent supravegheate de specialişti.

Din iarna anului 2010, primele exemplare - un mascul şi 3-4 femele - din aceste superbe animale se vor reîntoarce în pădurile stăpânite altădată de strămoşii lor. Zona aleasă este o suprafaţă de circa 5.000 ha în comuna Crăcăoani.

„În vara anului viitor, primii patru pui de la femelele importate în 2009 se vor adăuga animalelor existente şi sperăm ca, în câţiva ani, să vorbim de o adevărată cireadă de zimbri, mulţi dintre ei putând fi admiraţi în arealul lor natural.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 1244֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI