Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Veninul de viperă, mai preţios decât aurul

Pentru cei mai mulţi dintre noi, numai cuvântul viperă inspiră teamă şi repulsie. Iată, totuşi, că sunt şi oameni care au intuit în această fiinţă cu sânge rece un potenţial economic neimaginat la noi în ţară.

Dacă până mai ieri această îndeletnicire aparţinea mai ales unor laboratoare medicale, pe harta economică a ţării noastre şi-au făcut apariţia câteva crescătorii autorizate de vipere. Printre acestea se numără  şi SC Venom Cure SRL, o fermă specializată în creşterea viperelor cu corn (Vipera ammodytes ammodytes). Domnul Costin Şerban, unul dintre managerii societăţii, ne-a vorbit despre pericolele, dar şi despre avantajele pe care le implică o astfel de afacere.

Condiţii necesare

− Domnule Şerban, vom încerca să pătrundem în intimitatea acestui gen de afacere, rugându-vă să prezentaţi unele date care sigur vor stârni un interes aparte.

− Iniţial am găsit o locaţie unde să putem înfiinţa crescătoria, ţinând seama de faptul că legislaţia în domeniu spune că ferma trebuie să fie situată la cel puţin 200 de metri de comună. Apoi am obţinut autorizaţiile de la Direcţia Sanitară Veterinară şi am populat ferma cu vipere. Unitatea este constituită practic din patru camere.

Într-una sunt amplasate terariile (acvariile), în alta sunt păstraţi şoarecii cu care sunt hrănite viperele, o cameră filtru este pentru angajaţi şi o cameră este folosită pentru procesarea veninului. Investiţiile făcute până acum au vizat amenajarea fermei, dotarea ei cu echipamente specifice şi popularea cu efective. Valoarea estimativă a investiţiei este de 12.000 de euro. Primele 24 de exemplare le-am luat de la o altă fermă autorizată de vipere din Timişoara, iar astăzi avem aproximativ 50 de vipere adulte şi pui.

− Există tehnologii de creştere specifice acestor vieţuitoare?

− În mediul captiv, terariul în care sunt ţinute trebuie să fie cât mai apropiat de mediul natural în care trăiesc. Acest lucru presupune existenţa unor pietre puţin ascuţite pentru a le ajuta la năpârlire, o sursă de căldură asigurată printr-un bec, precum şi existenţa apei. Este foarte important să fie cât mai puţin supuse stresului, iar aceasta necesită ca interacţiunea cu omul să fie cât mai rară.

O îndeletnicire periculoasă

− Cum se recoltează veninul?

− Această activitate implică riscuri foarte mari, deci înainte de toate trebuie să fie asigurată securitatea celor care recoltează veninul. Este recomandat ca în acel moment să fii foarte bine odihnit şi vigilent, pentru că viperele nu aşteaptă o invitaţie pentru a muşca. Există un echipament de protecţie pentru această operaţiune, dar din nefericire nu poate fi folosit în cazul acestei specii de dimensiuni mici.

Mănuşile, produse în Australia, sunt foarte rigide şi nu permit manevrarea corespunzătoare a viperei. Singurele ustensile pe care le folosim în cazul recoltării veninului sunt cleştii herpetologici, cu care scoatem din terariu exemplarele. Pentru a asigura calitatea veninului, recoltarea trebuie să se facă într-un mediu steril, iar ustensilele trebuie dezinfectate.

Produsul pe care îl oferim este recoltat în condiţii sterile şi de asigurare a calităţii, în conformitate cu normele de calitate ISO 9001, ale legislaţiei române şi europene. Veninul cristalin este păstrat în eprubete. Se trimit probe la un laborator pentru analize, iar apoi este miofilizat şi ambalat.

Piaţa României este închisă

− Cum valorificaţi produsul?

− În prezent, în România veninul de viperă nu mai are căutare. Aşadar, întreaga producţie din Venom Cure pleacă spre străinătate. Până acum trei ani, acest produs se comercializa şi în ţara noastră, Institutul Cantacuzino fiind una dintre unităţile interesate de veninul de viperă.

Acum, folosesc doar anumite componente din venin pe care, din câte cunoaştem, le achiziţionează de pe piaţa externă. Preţul unui gram variază în funcţie de piaţă, dar porneşte în general de la 900 de euro şi poate urca până la 1.700 de euro.

Recolta de venin obţinută în ferma noastră pe durata unui an este de aproximativ 48 de grame, dar pe lângă acesta noi comercializăm şi vipere, preţul unei exemplar pornind de la 200 de euro.

„În ceea ce priveşte rentabilitatea, eu recomand oricui să înceapă o astfel de afacere, mai ales dacă ţinem seama de avântul pe care l-a luat industria de producere a medicamentelor pe bază de venin de viperă. În momentul de faţă, pe piaţa mondială cererea este mai mare decât oferta. Dar pentru a reuşi este nevoie de o campanie de promovare foarte intensă.

Fiind vorba despre un produs atât de special, nimeni nu va veni să bată la porţile fermei ca să-ţi propună un parteneriat. Această treabă revine managerului unităţii. Nu este uşor, dar odată ce ai reuşit să pătrunzi pe piaţă şi să te afirmi prin calitatea produsului, profitul este garantat. În ceea ce priveşte amortizarea investiţiilor, aceasta se realizează în funcţie de dimensiunea cheltuielilor făcute. Dacă este să ne referim strict la efectivul de vipere, amortizarea se poate face şi în şapte luni“, afirmă Costin Şerban.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 3712֩ Comentarii

 
֠ 1.     Ing. Paul Sima -- (18-July-2011 )
La noi in tara sunt 3 specii de vipere: vipera cu corn, vipera comuna si vipera de faneata. Pentru ca au foarte multi dusmani naturali (porcul mistret, vulpea, ariciul, pisici salbatice, berzele si pasari rapitoare), sunt din ce in ce mai putine,de asemenea oamenii ignoranti si fricosi pe unde le intalnesc le omoara, nestiind ca sunt foarte valoroase prin acest venin al lor. Consider ca un crescator de serpi veninosi in vederea recoltarii veninului, nu se va limita la cresterea lor in terarii, ci in serpentarii, unde conditiile de crestere si inmultire sunt optime,cu posibilitati de vanzare.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI