Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Vaci mai sănătoase, lapte mai mult şi mai gras

Fermele de vaci de lapte pot beneficia de animale mai sănătoase, precum şi de o creştere consistentă a volumului de lapte obţinut prin utilizarea unui supliment alimentar de uz veterinar 100% natural: DEL-CA-MAG. Acest mineral, cunoscut sub numele de dolomită (carbonat de calciu şi carbonat de magneziu), este extras din zona Delniţa-Harghita. Spre deosebire de celelalte dolomite, acesta este singurul din România care are o structură amorfă.

Efectele acestei dolomite unice în alimentaţia vacilor de lapte au fost puse în evidenţă de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB) în cadrul unui studiu comparativ desfăşurat pe un lot experimental şi unul martor de vaci de lapte (timp de 11 luni).

Vaci mai sănătoase

Pentru vacile aflate în perioada de lactaţie, calciul este un element foarte important, ce trebuie suplimentat corespunzător, în cantităţi optime.

După 11 luni de cercetare s-a constatat că există diferenţe considerabile în ceea ce priveşte concentraţia de calciu din sângele vacilor, în favoarea lotului de vaci suplimentate cu DEL-CA-MAG. În cazul magneziului se poate remarca însă faptul că, deşi aportul de magneziu din dolomită este considerabil, nivelul magneziului seric s-a situat, la lotul experimental, în limite fiziologice normale. Acest lucru se datorează faptului că taurinele şi, în general, rumegătoarele dispun de cea mai scăzută capacitate de valorificare a magneziului din dietă, astfel că excesul din hrană este eliminat.

În ceea ce priveşte fosforul, cel de-al treilea macromineral esenţial, se constă că, în majoritatea testelor efectuate, nivelul fosforului din sânge a fost mai mare la lotul experimental decât la lotul martor. Acest lucru este o consecinţă a participării comune, în primul rând, la constituirea structurii osoase, astfel că, prin administrarea DEL-CA-MAG, a fost favorizată metabolizarea fosforului din dietă.

De asemenea, aspectul fizic al vacilor cărora li s-a administrat suplimentul alimentar a devenit mult mai atractiv, dezvoltarea embrionară a viţeilor a fost mult mai bună şi au fost înlăturate fătările distocice (anormale) la juninci.

Lapte mai mult şi mai gras

Administrarea DEL-CA-MAG în raţia vacilor de lapte, ca sursă de calciu şi magneziu, a condus la creşterea producţiei de lapte cu 1,5 litri de lapte pe cap de vită furajată. După cum explică doctorul chimist Maria Serdaru, cercetător ştiinţific în cadrul ICDCB Baloteşti, „această creştere se explică prin influenţa semnificativă pe care o are calciul din compoziţia dolomitei“.

Mai mult decât atât, analizele au arătat o creştere a concentraţiei de grăsime din lapte. Astfel, conţinutul de grăsime a fost mai mare la lotul experimental chiar din primele luni de administrare a dolomitei, ajungând la o diferenţă maximă între loturi de 0,5 la sută după doar cinci luni. „Acest lucru poate fi pus pe seama mobilizării acesteia din depozitele organismului“, explică Maria Serdaru.

Mineralul este comercializat de către Exploatarea Minieră Harghita sub denumirea DEL-CA-MAG.
Comandaţi produsul la tel.: 0745.314.914
Informaţii la: 0744.101.287 / 0724.264.482
Rezultatele studiilor pot fi consultate pe www.emharghita.ro
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 1198֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI