Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

USAMV
„Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi, un centru de extensie şi consultanţă

Învăţarea continuă pentru specialiştii din domeniul agricol constituie, iată, o prioritate şi pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, un obiectiv despre care ne-a vorbit domnul profesor univ. dr. Gerard Jităreanu (foto), rectorul prestigioasei instituţii.

Raţiunea unei instituţii

„Pentru că trăim într-o lume în care noutăţile vin peste noi cu o viteză din ce în ce mai mare, ne-a spus domnia sa, se impune să le asimilăm şi să le valorificăm şi noi, cei care ne desfăşurăm activitatea în acest domeniu. De aceea, cu fonduri de la Banca Mondială, am asigurat Centrul de Pregătire şi Informare Makis – pentru o agricultură performantă – care vizează modernizarea sistemului de informare şi cunoaştere în agricultură.

Timp de un an, tineri cercetători din staţiunile de cercetare, oficiile judeţene de consultanţă agricolă şi direcţiile sanitar-veterinare au participat la cursuri cu durată de o săptămână până la patru săptămâni, cursuri interactive în colaborare cu Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii din Verona, unde participanţii au luat cunoştinţă de organizarea sistemului de consultanţă, de cercetare, de control al alimentelor şi securitatea alimentară din Italia, dar şi din alte ţări ale Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, de modalitatea de a realiza proiecte. Alături de cadrele didactice din universitatea noastră, am avut ca invitaţi şi profesori străini care ne-au oferit, ca să spun aşa, know-how-ul lor. Am încheiat cu bine prima etapă a proiectului, a avut loc auditul tehnic, iar la întâlnirea de la Bucureşti cu boardul Băncii Mondiale s-a hotărât să se finanţeze proiectul încă un an de zile.

Fermierii, principalii beneficiari

- Ce vă propuneţi în continuare?

- Vom continua să extindem serviciile de educaţie şi instruire ca şi până acum în instituţiile amintite. În acelaşi timp, ne vom adresa şi celor care practică direct agricultura, fermierilor, şi vom veni cu noutăţi.

Vrem să facem mai mult în ceea ce priveşte implementarea rezultatelor cercetării în practică. Pentru că degeaba avem rezultate în cercetare, dacă acestea nu sunt cunoscute în jurul nostru, de către colegii din producţie. Trebuie să facem educaţie tehnică în domeniul agricol. Vrem ca, în timp, să devenim un serviciu de extensie, de consultanţă, aşa cum există în Statele Unite şi în alte ţări.

- Se pare totuşi că finanţarea oferită de Banca Mondială nu va fi suficientă.

- Aşa este şi de aceea ne propunem ca noul centru să funcţioneze ca un ONG.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2011

Vizualizari: 915



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI