Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Urbanizarea, conceptul care trebuie să dăinuie în România

După cum cunoaşteţi, România este ţara din Uniunea Europeană care are 30% din populaţie ocupată în agricultură. Suntem pe un loc atipic în Europa Unită. Asta presupune că, din punct de vedere strategic, dezvoltarea României obligă la o creştere extraordinar de mare a productivităţii muncii în agricultură, respectiv la reducerea populaţiei ocupate în agricultură.

De la strategii pastorale, la modernism

Dacă vrem să avem o strategie de dezvoltare durabilă a României va trebui să avem o strategie coerentă a agriculturii şi, în primul rând, de dezvoltare rurală.

Personal sunt un susţinător al dezvoltării rurale şi ulterior al dezvoltării agriculturii. Abordarea bucolică a satului românesc este o mare greşeală! Sunt de acord să avem 10 muzee ale satului, dar conceptul care trebuie să domine România este urbanizarea. Nu avem nevoie de colbul vechi al satului, care nouă, orăşenilor, ne place, iar ei acolo trăiesc amărâţi la ţară...
Aşa ceva trebuie să dispară, aşa ceva nu trebuie să apară în diversele strategii de dezvoltare.

Slavă Domnului, de 20 de ani am văzut fel de fel de imagini despre frumoasa dezvoltare a satelor în diferite viziuni: nişte sate, rămase practic în afara dezvoltării. Dacă România vrea să se dezvolte, trebuie să dezvolte satele! Asta înseamnă că acolo trebuie să se găsească toate serviciile pe care le au cei de la oraş. Al doilea lucru: renunţarea la viziunea veche despre sectorul privat, mai ales despre întreprinderile mici şi mijlocii.

După cum ştiţi, foarte mult timp aşa-numitul model „stea“ a fost considerat modelul de succes al întreprinderilor mici şi mijlocii.

Respectiv, o întreprindere mare are o grămadă de subfurnizori! Cel mai cunoscut exemplu a fost industria de automobile din Torino, care a căzut.
România are nevoie de întreprinderi mici şi mijlocii în sate, care să devină oraşe, în care „intreprinderea“ este de sine stătătoare şi independentă. De aici rolul extrem de important pe care îl au banii UE şi utilizarea lor.

O opinie strict personală

„Vreau să fac o remarcă foarte clară: există bariere inclusiv în sistemul instituţional de la Centru“ afirmă dl Teodoriu. Faptul că astăzi suferim de lipsă de consultanţă pentru realizarea de proiecte este pentru că avem un sistem monopolist, aducător de rente, în sistemul public. ANCA –, vestita agenţie de consultanţă, după părerea mea, este un monopol care nu permite accesul la consultanţă.

A doua barieră în accesarea fondurilor europene este sistemul bugetar învechit. Mecanismul de implementare a bugetului din România nu seamănă cu cel al Uniunii Europene! În acest caz, suntem nevoiţi să apelăm în acelaşi timp la două sisteme, în loc să avem un sistem integrat.

Este greşită ideea că nu avem capacitate de accesare la nivelul comunelor! Este o viziune „bucureşteană“, mă deranjează lipsa de descentralizare şi dezinteresul pe care îl arătăm faţă de populaţia României!

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2009

Vizualizari: 1291



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI