Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un primar cu multă carte

Dacă în multe sate din ţară, din păcate, şi o spunem cu mare tristeţe, nu se mai gândeşte mai nimeni să stimuleze educaţia copiilor, în comuna prahoveană Băneşti primarul localităţii, Petre Costache, face ca lucrurile să stea cu totul altfel. Şi, pentru inovaţia cu care a venit, înainte de criza mondială şi pe penuria asta de interes, merită stima noastră.

Om cu două facultăţi, stabilit doar de câţiva ani în comuna natală a soţiei, după ce a părăsit Bucureştiul şi oportunităţile sale, iată ce spune: „Am investit, de când sunt primar, din 2004, foarte mult în educaţie şi cultură. Am creat un concurs de cunoştinţe generale la nivel local în cadrul şcolii, ca un fel de campionat. Se ţine lunar, pe fiecare clasă în parte. Se dau teste grilă, la care copiii acumulează puncte. La sfârşitul anului, primul din fiecare clasă pleacă într-o tabără de o săptămână la munte sau la mare. Avem 15 clase, deci 15 câştigători.

Suntem deja la a cincea ediţie şi s-a creat deja o tradiţie. Nu întotdeauna premiantul clasei e câştigătorul concursului, pentru că premiantul este notat de profesor, iar notarea poate fi uneori subiectivă. Câştigătorul e stabilit de grilă, care e întotdeauna obiectivă. Copiii s-au învăţat cu competiţia, învaţă că valoarea este premiată, se obişnuiesc cu testele grilă şi sunt tot timpul anului în priză.“ Investiţiile făcute aici pentru un trai civilizat al locuitorilor, cu deosebire al tinerilor, au dus la înfiinţarea unor utilităţi specifice mediului urban.

A fost înfiinţat un club sportiv în subordinea Consiliului Local şi un ansamblu de dansuri, dotat cu costume naţionale unicat. De asemenea, există o sală de sport şi sunt organizate concursuri sportive şi pe teme culturale. S-a investit mult în şcoli, iar primarul susţine că bate Câmpina la acest capitol.

Clădirile dispun de centrale termice şi sunt echipate cu termopan, au izolaţie termică pe exterior, jaluzele verticale, mobilier nou în şcoli şi în grădiniţe. Comuna are şi un serviciu public de Internet. Reţeaua de fibră optică este proprietatea privată a comunei şi a fost concesionată administrarea reţelei prin licitaţie. „Avem o viteză fantastică la Internet şi un preţ fără concurenţă în Prahova, spune primarul. În şcoli, grădiniţe, primărie şi în celelalte instituţii publice, Internetul este gratuit.

Ca să vă daţi seama de viteză, am descărcat un film în câteva minute. Preţul pentru cetăţeni este foarte mic, 10 euro, iar traficul este nelimitat.“ Domnul Costache a dat prioritate acestor genuri de investiţii pornind de la credinţa că degeaba ai infrastructură şi drumuri bune dacă pe ele circulă oameni needucaţi.

În programul electoral el a susţinut că educaţia poate produce şi susţine averea, iar averea poate susţine şi produce educaţia şi astăzi este convins că a avut dreptate.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 579



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI