Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Un posibil îndrumar pentru ieşirea din criză

Dr. ing. Alexe Lăzăroiu, cunoscut şi apreciat în rândul specialiştilor din agricultură ca profesionist de excepţie, cu o experienţă vastă teoretică şi practică, ne-a obişnuit în ultima vreme cu realizarea unor lucrări de mare ţinută ştiinţifică, chiar unicate. Aş aminti o lucrare recentă, tratatul „Porumbul“.

Agricultura, ca şansă

În vremurile în care trăim, cu o economie plină de sărăcie, agricultura ar putea fi salvatoarea acestei stări de lucruri. Dar de ani buni nu se face nimic eficient pentru ca această ramură de bază a economiei naţionale să revină la normalitate, să nu avem milioane de hectare în paragină şi ţara să importe 80% din produsele agricole şi alimentare necesare. Se ţin lanţ diferite consfătuiri şi întâlniri, în care se înfăţişează starea deplorabilă a agriculturii noastre, în care majoritatea ţăranilor, cu posibilităţile din ce în ce mai restrânse pe care le au, practică doar o agricultură de subzistenţă.
Se fac tot felul de propuneri, se înaintează la organele superioare şi acolo, cele mai multe dintre ele mor liniştite. Nimeni, în primul rând la nivel înalt, nu mişcă nimic.

Greşelile de ieri şi de astăzi

S-au produs greşeli grave care au constituit, în fond, şi cauzele care au dus agricultura României într-o stare periculoasă pentru securitatea alimentară a populaţiei. Dr. ing. Alexe Lăzăroiu, în ultimii doi ani, a concretizat, foarte convingător, cum trebuie procedat cu mijloace simple, şi nu cu cheltuieli, pentru  punerea în practică a unor măsuri pentru a reveni la normalitate în agricultură într-un termen scurt. În noua apariţie editorială „Măsuri concrete pentru redresarea agriculturii şi dezvoltarea durabilă a spaţiului rural”, autorul, dr. ing. Alexe Lăzăroiu, prezintă într-un mod clar şi profesionist aceste măsuri. România dispune de condiţii favorabile pentru ca agricultura să producă hrană pentru 70 – 80 milioane de oameni, să realizeze o diversitate de produse care să satisfacă nevoile interne, cât şi pentru export. România ar putea fi o mare putere agricolă în Europa.

Decizii care se aşteaptă

Este condamnabilă lipsa de orientare a guvernanţilor, lipsa de iniţiative şi de măsuri din partea acestora pentru sprijinirea agricultorilor şi dezvoltarea agriculturii, deşi aceasta putea şi poate fi ramura economică prin care România se poate impune pe plan european şi mondial. În condiţiile create (anormale), măsurile pentru redresarea agriculturii sunt ceva mai greoaie, dar nu imposibile. Sunt necesare mai întâi două condiţii de bază: voinţă politică şi pricepere. Pricepere există, avem în ţară multe personalităţi cu pregătire agronomică, avem zeci de mii de specialişti cu studii superioare şi alte zeci de mii cu studii medii, care sunt uitaţi, marginalizaţi, neutilizaţi.

Fonduri există!

Există şi soluţii practice, concrete, prin care să redresăm agricultura, şi care se înscriu în contextul general al societăţii în care trăim. Există şi fondurile necesare pentru investiţiile cerute. Măsurile propuse de autor se bazează pe documentarea atentă şi profundă a acestuia cu privire la starea de lucruri în agricultura României şi a spaţiului rural românesc, comparată cu situaţia din celelalte ţări membre ale UE, şi din alte ţări cu agricultura dezvoltată. Lucrarea este mai mult decât un scenariu realist care poate fi de folos.

Dr. ing. Teodor MARIAN
Membru de onoare al ASAS
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2011

Vizualizari: 803



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ilinca -- (18-May-2011 )
Nu le pasa !Fura pt ei iar ceilalti pot muri linistiti . Sint atitea iubitori de pamint care se chinuie si se revolta .Daca nu esti intr-un partid si nu cotizezi nu existi .Toti sint la fel , din pacate !

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI