Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Un mugure veritabil de tezaur

Dana Ionela Jurjuţ are 13 ani şi este din Oradea. La vârsta de cinci ani şi jumătate a început să ia lecţii de pian. Profesoara i-a descoperit glasul minunat şi i-a recomandat să-l cultive. De atunci, micuţa interpretă de folclor a încălzit inimile ascultătorilor în aproape toate colţurile României, a participat la numeroase emisiuni şi a adunat premii importante. Vocea sa a reuşit să impresioneze cei mai buni interpreţi de muzică populară ai Bihorului, aceştia oferindu-i repertoriile lor, adunate în zeci de ani de trudă.

„De mică mă cuceriseră cântecele româneşti“

Dana Jurjuț a primit glasul de privighetoare de la Dumnezeu și a fost un cadou special, pentru că nimeni din familia ei nu a cântat. Atunci când profesoara de pian Meda Horjan i-a descoperit talentul Danei, părinții i-au sugerat să interpreteze muzică ușoară, însă frumoasa bihoreancă a știut de la început că va alege folclorul. „Am ales muzica populară, pentru că de mică ascultam cântecele noastre românești, care mă cuceriseră cu voioșia, cu ritmul și cu umorul textului. Părinții mei urmăreau duminică de duminică emisiunea «Tezaur Folcloric», de care eram îndrăgostită. Nu m-am gândit niciodată că o să vină o zi în care o să am șansa să fiu prezentată de doamna Marioara Murărescu.

Îi mulțumesc pe această cale, că a avut încredere în mine și mi-a dat de atâtea ori șansa să mă întâlnesc cu publicul iubitor. Pentru mine, apariția pe scenă este un moment unic, special și, de fiecare dată, diferit. Înainte de toate, ceea ce rămâne constant este emoția, care prefațează orice întâlnire cu publicul, pentru că asta consider că transmite cântecul, emoție. Întâlnind privirile spectatorilor, mă simt ca între prieteni cărora vreau să le comunic ceva. După ce le redau zâmbete, optimism, câte ceva ce este frumos în sufletul omului, primesc imediat, prin aplauze, o bucurie specială ca un cadou pe care îmi place să cred că-l merit“, ne-a declarat tânăra interpretă.

Primul album înregistrat

La numai o lună după ce a început lecțiile de pian și canto, la vârsta de cinci ani și jumătate, Dana a debutat în emisiunea „Bună seara, Oradea!“ cu un colind cunoscut, „Noi umblăm a colinda“. Atunci a ascultat-o și interpretul Cornel Borza, care i-a promis c-o va lua la București și așa s-a și întâmplat, micuța artistă însoțindu-l la emisiunea „Album național“. Nu i-a trebuit mult timp pentru a-și face vocea auzită și Dana a început să cucerească spectatorii în toată țara, unde a cântat alături de cele mai sonore orchestre. A urcat de două ori și pe scena Festivalului Callatis, dar și la Festivalul Cerbul de Aur. A câștigat foarte multe premii, iar dintre cele mai importante amintim trofeul „Muguri de tezaur“ obținut în anul 2006, într-un spectacol la Oradea, în emisiunea „Tezaur folcloric“ și trofeul „Felician Fărcașu“ obținut la Țebea în 2007.

La vârsta de numai 8 anișori, Dana Jurjuț a înregistrat primul ei album, „Dorule, floare de scai“, cu 19 piese culese de la bătrâni, un CD foarte apreciat de iubitorii muzicii populare.

Vrea să devină medic

Alegându-și un domeniu al muzicii atât de pur, de tradițional și de frumos, am vrut să știm cine a influențat-o pe micuța bihoreancă, iar răspunsul ei a venit promt: „Pentru mine, un model însemnă un profesionist care nu-și dezamăgește publicul niciodată, reușind să mă impresioneze ori de câte ori îl ascult. Asta nu înseamnă că vreau să-l imit, deoarece mi-am propus să fiu eu însămi. Dar aici aș vrea s-o menționez pe regretata interpretă Florica Ungur, care a și contribuit la formarea mea. Era și în viață așa cum cânta, deschisă și generoasă. De la ea am învățat ce înseamnă folclorul autentic. Am avut șansa să cânt în duet cu ea cel mai frumos cântec al Bihorului, «Bate vânt de la Oradea», și m-a sfătuit în privința repertoriului meu. Mi se pare extraordinar când un cântăreț consacrat întinde o mână unui tânăr. Este un lucru rar în lumea spectacolului, de aceea ea va continua să trăiască în cântecul meu.“

Chiar dacă folclorul este pasiunea Danei, totuşi școala este principală ei prioritate. Micuța artistă este elevă în clasa a șaptea și învață foarte bine. A terminat toate clasele cu media generală 10, vrea să urmeze un liceu cu profil matematică - informatică și își dorește foarte mult să ajungă doctor. Dacă veți avea ocazia s-o ascultați, cu siguranță n-o veți uita.

Repertoriu bogat

La un spectacol desfășurat la Arad, cunoscutul interpret Vasile Iova a auzit-o cântând pe micuța artistă. Acesta a fost profund impresionat de talentul „vlăstarului“, astfel încât i-a oferit tot repertoriul său, adunat în 25 de ani de muncă. Și nu a fost singurul cadou pe care l-a primit Dana, existând și alți artiști consacrați care s-au lăsat fermecați de glasul ei și i-au oferit numeroase piese.

Astfel, mândra orădeancă interpretează cântece ale celor mai cunoscuți artiști din Bihor, care au sprijinit-o și au luat-o cu ei în spectacole. Și pentru că un artist care se respectă și își iubește meseria trebuie să aibă grijă și de port, nu doar de repertoriu, Dana a primit și foarte multe costume populare, pe lângă cele țesute la război. „Am primit și un spăcel de la mătușa doamnei Elisabeta Pavel, cântăreață din Bihor“, se mândrește frumoasa interpretă.

Gabriela Niculescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 5, 1-15 MARTIE 2012

Vizualizari: 1045


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI