Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un an de restrişte

La patru luni de la izbucnirea conflictului care va deveni mondial, Vestul Europei nu mai era, în realitate, în război. Fuseseră parcă uitate tragedia Poloniei sfârtecate între Germania şi URSS şi războiul fino-sovietic aflat în plină desfăşurare.

În aşteptare

Era doar o perdea de fum, pentru că în România îngrijorarea faţă de evenimentele care se derulau cu repeziciune făceau ca sărbătorile de iarnă să fie privite cu strângere de inimă, cu atât mai mult cu cât parcă nici vremea nu mai ţinea „cu cel sărac“. Asupra ţării se abate un viscol cumplit. Temperaturile coboară până la -20 grade, în judeţul Buzău şi Dâmboviţa au apărut haite de lupi, trenurile sosesc cu întârziere, iar în Marea Neagră, din cauza unei furtuni violente, se scufundă vaporul „Sandu“.

Ziarul Universul publică zilnic o lungă listă cu „nenorociţii care sunt lipsiţi de orice sprijin şi se zbat în mizerie“ şi solicită ajutor, în timp ce la gara Sinaia, în prezenţa Marelui Voievod de Alba-Iulia, are loc inaugurarea Pavilionului regal, un adevărat palat. În acelaşi timp, sub sloganul „Gologanul vostru apără glia!“ se cere populaţiei să subscrie - atât de târziu! - la înzestrarea armatei.

Ţara răspunde chemării şi din mulţimea de exemple să amintim că ofiţerii şi trupa Regimentului 6 Roşiori oferă solda pe o zi. La rândul său, un caporal, Ioan Stângu, trimite drepturile de soldă în hrană şi bani pe timpul concentrării în valoare de 517 lei, iar şcoala primară din Federi-Hunedoara se înscrie cu 300 de lei.

Ministrul Înzestrării Armatei, Victor Slăvescu, adresează călduroase mulţumiri tuturor instituţiilor şi persoanelor care „au binevoit să-şi arate românescul obicei de a ajuta la înzestrarea oştirii“. Între aceştia, fabricanţi care au donat 15.039 de cămăşi sau 15.367 perechi de ciorapi de lână, dar lista continuă şi cu donaţii precum: 33 de cărţi poştale, o lanternă, un creion sau 19 perechi de opinci.

Prevestiri sumbre

Nici vorbele mai-marilor ţării nu erau liniştitoare. „Anul care vine va fi plin de grele nevoi şi de neprevăzute dificultăţi... anul ce vine va fi un an de restrişte“, declară Tătărăscu, preşedintele Consiliului de Miniştri. La rândul său, Patriarhul Nicodim spune în Pastorala de Crăciun: „Gândul nostru se îndreaptă cu grijă şi mângâiere.... către cei ce sunt chemaţi de veghe la hotarele scumpei noastre patrii, precum şi către mame, soţii şi copii rămaşi la căminele celor concentraţi. Şi pe toţi laolaltă îi îmbărbătăm, încurajăm şi îi îndemnăm să-şi facă datoria către Ţară, Altar şi Rege.“

În ţară au loc ca de obicei serbări, cum ar fi Concertul datinilor de Crăciun la Ateneul Român. În aceeaşi zi însă depune jurământul, cu şase luni mai devreme, prima promoţie de ofiţeri de artilerie antiaeriană, iar Regele îşi petrece Crăciunul printre soldaţii de la graniţa de Vest. Reporterii consemnează că Maiestatea Sa a luat masa cu soldaţii unui regiment de fortificaţii: o gamelă de ciorbă de carne, sarmale, pâine neagră şi cozonac pentru că „un rege care, în loc să aştepte a fi colindat El de ţară, a mers însuşi să colinde şi să ureze ţării sub steag“. Adresându-se trupei şi numeroşilor locuitori, Carol al II-lea a spus: „Trecem, o ştim cu toţii, prin vremuri de îngri­jorare – deci vremuri în care sentimentul de solidaritate naţională şi de unire împrejurul unui singur gând şi unei singure credinţe trebuie să fie mai puternic decât oricând.“

Soldaţii primesc de sărbători pachete de ţigări pe care se află chipul regelui şi urarea „La mulţi ani, 1940! Sănătate!“ Carol R.
Începea anul sfârtecării României!

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 517֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI