Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Turism de Bărăgan
Lacu Sărat, aur învelit în coceni

Veritabil regat al nămo­lului, cu proprietăţile sale teraputice de netăgăduit, Lacu Sărat are aerul unui fruntaş în întrecerea socialistă pe ramură, cu tot cu bască şi halat ponosit.

Lacul este hipersalin. Salinizarea se datorează pânzei de apă freatice ce traversează depozitele salifere din regiunea deluroasă a Subcarpaţilor. Pe fundul lacului se află, sub formă sedimentată, nămolul sapropelic, extrem de valoros. Staţiunea oferă facilităţi pentru băi calde în ape minerale, aplicări de nămol cald şi rece, urmate de băi în apele lacului, instalaţii electro şi hidroterapeutice, gimnastică, piscine pentru kinetoterapie. În toate aceste proceduri se folosesc compuşii chimici aflaţi în nămolurile Lacului Sărat: sulf, clor, sodium, brom, magneziu, folosiţi în tratamentul bolilor reumatismale, degenerative şi inflamatorii, bolilor dermatologice, ginecologice şi ale sistemului nervos.

La „Castanului“, o stradelă ticsită de colb, oraşul se sfârşeşte. În staţie, nici ţipenie de om. „Unde mergeţi?“, mă iscodeşte femeia de la chioşcul de bilete, în timp ce se căznea să strângă un maldăr de gunoi. „În Lac“, îi răspund laconic. „Aaa, doar ce-a plecat de câteva minute. Altu-i peste o oră“, anunţă femeia, satisfăcută că a fost de ajutor.

După un ceas de fixat stepa în care lâncezea o biată iapă sură, vine şi tramvaiul „de lac“. E plin ochi, jumătate cu bătrâni, jumătate cu rromi din colonia de la kilometrul 10. Nici nu te aşezi bine, şi un miros înţepător de sudoare îţi invadează nările, iar mai apoi plămânii. Încerci să depăşeşti momentul ţintind din mersul legănat al tramvaiului decorul hâd. Şi tot aşa, vreo cinci kilometri de stepă, până ce tramvaiul ajunge în sfârşit la destinaţie…

La vremuri noi, acelaşi peisaj

Situată pe raza comunei brăilene Chiscani, staţiunea balneoclimaterică Lacu Sărat are cam acelaşi „look“ de vreo două decenii. Micile „retuşuri“ n-au avut darul de a-i schimba imaginea de staţiune proletară, spre uimirea generală. Mai nou, până şi natura s-a revoltat. Anul trecut, din cauza secetei, lacul a fost în pericol real de a seca complet.

Chiar şi aşa. pacienţii obişnuiţi ai complexului balnear de la Lacu Sărat, în majoritate bătrâni veniţi cu tramvaiul la tratament, se declară mulţumiţi de condiţii. „Doar ce m-am liberat acum. Douăzeci şi una de zile am stat aici. Băile e bune. Mâncarea e bună. Nu-i ca acasă, da’…“, spune cu năduf un biet bătrân, trâgând după el două sacoşe.

În Lac e totuşi un loc pe care să-l admiri necondiţionat: Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Pantelimon. Lăcaşul în sine, chiliile măicuţelor ca şi grădina ce le străjuieşte impresionează prin splendoare chiar şi pe profani.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 701



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI