Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

TRICHOMONOZA („mălaiul“) ŞI HEXAMITIAZA, boli care pot provoca pierderi semnificative în crescătoriile de porumbei

Trichomonoza („mălaiul“) este o flagelatoză digestivă care afectează în primul rând porumbeii domestici şi sălbatici, turturelele şi vrăbiile şi mai puţin celelalte specii de păsări. Agenţii patogeni sunt reprezentaţi de diferite specii de protozoare flagelate din genul Trichomonas, care se dezvoltă în diferitele segmente ale tubului digestiv. La porumbeii tineri se dezvoltă şi în căile respiratorii anterioare, determinând secreţia unei mari cantităţi de mucus care duce la asfixie.  Boala afectează mai ales puii din cuib şi tineretul.  Contaminarea porumbeilor se realizează atât direct, odată cu hrănirea puilor cu „lapte de guşă“, cât şi indirect prin apa şi alimentele contaminate.

Simptome

Trichomonoza este o boală care poate să evolueze acut sau cronic. Forma acută se întâlneşte mai ales la puii de cuib şi se caracterizează prin tristeţe, somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, diaree cu excremente de culoare galben verzui, slăbire şi moarte. Porumbeii adulţi sunt de obicei purtători ai parazitului, fără să manifeste semne clinice de boală.

La deschiderea ciocului, în fundul gurii se observă depozite de culoare alb gălbui cu aspect de mălai, care se desprind uşor, fără ca mucoasa să fie lezionată. În cazuri complicate aceste depozite sunt aderente de mucoasă, iar dacă se îndepărtează aceasta rămâne lezionată, cu ulceraţii. În cazuri mai grave apar noduli în faringe, esofag, guşă care deformează capul şi gâtul porumbelului, precum şi alte leziuni în diferite organe interne.  Hexamitiaza este o boală cauzată tot de protozoare flagelate, agentul patogen fiind Hexamita columbae, care se localizează cu predilecţie în intestin, provocând îmbolnăviri mai ales la puii recent eclozaţi. Boala se manifestă prin somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, polidipsie, fecale apoase cu mucozităţi, uneori sangvinolente. La porumbeii adulţi semnele clinice sunt mai puţin vizibile şi se manifestă prin slăbire, tonus scăzut şi performanţe reduse. Contaminarea porumbeilor se face mai ales prin intermediul hranei şi a apei de băut. Diagnosticul prezumptiv pentru ambele boli se stabileşte pe baza semnelor clinice descrise, iar cel de certitudine se pune numai în laborator.

Profilaxie şi tratament

Pentru prevenirea celor două boli este necesar ca în adăpost să se asigure igiena prin curăţenie şi dezinfecţii curente cu DECONTAMINOL, DEZIFECTANT CATIONIC, iar vasele pentru hrană şi apă să fie dezinfectate cu soluţie de PURSEPT. Hrana trebuie să fie alcătuită din raţii echilibrate care să conţină vitamine (VITA-B-COMPLEX, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL ROMVAC 3, VITAMINA AD3E, VITAMINA E). Se recomandă, de asemenea, deparazitări interne cu ROMBENDAZOL F şi externe cu ROMPARATOX, precum şi tratamente preventive şi curative, de necesitate cu COLUMBOVIOFORT, FLAGELSTOP, ROMETRONIDAZOL.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în medicină veterinară
SC Romvac Company SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 2, 16-31 IANUARIE 2011

Vizualizari: 3134



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI