Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Traista-ciobanului

Capsella bursa-pastoris sau traista-ciobanului, aşa cum este denumită în popor, este una dintre plantele medicinale mai puţin cunoscute.

Originară din Europa, s-a extins în aproape toată lumea, fiind întâlnită pe pajişti şi grădini, în locuri puternic luminate. Traista-ciobanului este o plantă firavă, care nu depăşeşte mai mult de 20 cm. Florile ei, cu patru petale simetrice, sunt colorate într-un alb imaculat, aranjate în raceme rare, cu ramuri lungi cât tulpina şi frunze dinţate. Seminţele ei sunt aşezate în vârful ramurilor şi au formă de inimă. 

Recoltarea

Se taie la nivelul coletului, întotdeauna sub rozeta de sub frunze şi se pune la uscat, fără a fi mărunţită. Acest lucru se face doar atunci când planta este complet uscată.
În cazul lezării sau secţionării organelor plantei, traista-ciobanului are capacitatea de a sintetiza cantităţi mari de substanţe de apărare, compuşi care, ajunşi în organismul omului, inhibă funcţia tiroidei şi pot declanşa alergii.

Ceaiul, principalul preparat

În vremea când medicina nu cunoştea alte forme de tratare a bolilor decât prin intermediul plantelor, traista-ciobanului era folosită pentru tratarea frigurilor şi a bolilor aparatului urinar. Uneori, era folosită şi pentru durerile de stomac. În medicina naturistă, capssela bursa-pastoris este întrebuinţată cel mai adesea pentru oprirea hemoragiilor, proprietăţile sale hemostatice fiind impresionante. Pentru aceste situaţii sunt recomandate ceaiurile.

Hemoragiile renale, spre exemplu, pot fi oprite cu ceaiul din traista-ciobanului consumat în combinaţie cu ceai din coada-calului.

O altă proprietate deosebită a plantei este aceea de a regla circulaţia sângelui. Celor care suferă de hipertensiune şi hipotensiune arterială le este recomandat să consume două ceşti de ceai pe zi.

Pentru prepararea lui este nevoie de o linguriţă de plantă mărunţită, pusă în 200 ml apă clocotită. Se acoperă timp de 10 minute, după care se strecoară.

Bună pentru durerile musculare

Traista-ciobanului este folosită şi în remedierea durerilor musculare externe cu ajutorul compreselor cu aburi. Pentru prepararea lor este necesară o cantitate considerabilă de plantă pisată, care se pune într-o sită şi se ţine deasupra aburului. După ce se înmoaie suficient în abur, se pune într-un material şi se aplică pe zona care prezintă dureri.
Pentru prepararea tincturii din traista-ciobanului se foloseşte planta întreagă, se taie cât mai mic şi se pune într-o sticlă de culoare închisă. Se toarnă rachiu de fructe sau de secară, iar amestecul obţinut se pune la soare vreme de 14 zile.

Laura DOBRE ZMARANDA

Vizualizari: 1312



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI