Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Tot mai multe vii nemuncite la Valea Călugărească

Cântec şi voie bună şi-n acest an la Sărbătoarea Vinului de la Valea Călugărească, manifestare ajunsă la a X-a ediţie. Semijubileul a fost marcat, în deschidere, de un mic moment festiv, prilejuit de înmânarea unor diplome de excelenţă foştilor şi actualului primar din comună, ca o răsplată a efortului de a face din sărbătoare o tradiţie pentru cea mai importantă localitate din  Podgoria Dealul Mare.

Pentru viticultori, în numele cărora sau pentru care există sărbătoarea, cele trei zile de festival au constituit o bună posibilitate de prezentare şi comercializare a recoltei, mustului şi vinului obţinute în gospodărie. Anul 2011 a fost unul bogat, cu o producţie de peste 7.500 kg de struguri la hectar şi de o calitate pe care podgorenii o consideră excelentă. Podgorenii care-şi mai lucrează via! În afară de SC Rovit SA, cea care a preluat fostul IAS Valea Călugărească, la standuri au fost prezenţi doar câţiva mici producători, patru sau cinci, dintre cei care cultivă viţă-de-vie, dar care nu trăiesc exclusiv din agricultură. Două standuri au fost rezervate unităţilor de referinţă din localitate, ICDVV şi Colegiul Agricol „Gheorghe Ionescu Siseşti“, iar restul spaţiului a însemnat... multă friptură!

Ce mai înseamnă viticultura azi

Dar oare ce anume s-a sărbătorit? Valea Călugărească deţine, scriptic, 1.800 ha de viţă-de-vie. În realitate, mare parte din podgorie a rămas nelucrată. Viticultura mai are până să-şi găsească locul şi rostul într-o economie prea puţin prietenoasă cu vinul şi strugurele. Ori cu micul viticultor. Suprafaţa centrului viticol Valea Călugărească este administrată de 2.520 fermieri, ale căror loturi variază între 0,01 ha şi  20 ha. Ca vârstă a plantaţiilor, 60% din vie are peste 25 de ani. Reconversia din banii europeni a generat oarecum un reviriment în viticultură. Cam în aceste condiţii micii producători încearcă să reziste.

De ce au fost abandonate viile

Pentru viticultorii care nu procesează strugurele acasă este o mare greutate să-şi vândă producţia la unităţile de vinificaţie. Preţul este oarecum impus, iar plata se face şi la un an de la livrare, fix cât micul fermier să nu poată începe anul agricol următor. Se pare că acesta este motivul esenţial pentru care, cum spuneam, dealuri întregi de vie au rămas nelucrate, faptul că via necesită cheltuieli majore, iar recolta este plătită slab. În plus, la valorificarea vinului de la micii producători există atâtea interdicţii, încât mulţi proprie­tari s-au lăsat păgubaşi.

(M.B.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 1083֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI