Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Tehnologii de creştere a tineretului porcin

În fermele de exploatare a porcinelor, tehnologiile de creştere trebuie respectate cu rigurozitate, astfel încât creşterea calitativă şi productivă să fie asigurată. Asemeni maternităţii, compartimentul destinat creşterii tineretului porcin funcţionează după regula „totul plin - totul gol“.
În cadrul acestui compartiment este necesar să se asigure o suprafaţă de 0,4 mp pe cap de animal, spaţiu care va permite creşterea purceilor până la o greutate de aproximativ 30-35 kg.

Reguli de igienă

Înainte de a se trece la popularea compartimentului pentru tineret există câteva reguli de igienă ce trebuie îndeplinite. Toate boxele componente crescătoriei sunt spălate, dezinfectate, iar instalaţiile sunt puse în funcţiune, astfel încât spaţiul să fie pregătit pentru o exploatare normală. Hrănirea în primele 14 zile are la bază furajul dietetic sau pentru sugari: furaj 12-14 MJ EM, care conţine 1,3-1,0 lizină şi 16% proteină brută.

Etapele de creştere

Transferul tineretului porcin la îngrăşare se face când purceii au împlinit vârsta de 85 de zile şi au ajuns la greutatea medie de 30 kg. Creşterea porcilor presupune două etape. Prima dintre ele este 25-60 kg, iar a doua etapă începe la 60-70 kg.

Tineretul se mută în îngrăşătorie sau la testare, golind întreg compartimentul (chiar şi boxele cu purcei mai mici), după care se face pregătirea spaţiului pentru o nouă serie de tineret. Această pregătire prealabilă constă în spălarea compartimentului, zvântare, repararea defecţiunilor etc., operaţiuni care durează aproximativ 5 zile. Îngrăşătoria asigură o suprafaţă de 0,8 mp pe cap de animal, spaţiu în care porcii pot fi ţinuţi până la greutatea de 110kg.

Depopularea halei şi livrarea la abator a porcilor graşi se face pe boxe, livrând în totalitate animalele din boxele respective, la realizarea greutăţii medii de 100 kg, adică după 111 zile de la populare.

Ing. Nicolae ZENICI
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 1623֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI