Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Târgul de ceramică tradiţională „Cucuteni 5000“

Ca în fiecare an, la început de Cuptor, aleile din preajma Teiului lui Eminescu din parcul Copou se umplu de mulţimea celor veniţi să admire neasemuita frumuseţe a vaselor de Horezu şi Oboga, ceramica de Cuty de la Botoşani, albastrul intens al obiectelor de podoabă lucrate de olarii din Corund sau oalele zămislite de meşterii din Marginea - Suceava.

Timp de trei zile, cea de a XXIX-a ediţie a târgului de ceramică tradiţională „Cucuteni 5000” a reunit peste 70 de olari din întreaga ţară şi Republica Moldova.

Juriul, având ca preşedinte pe distinsul etnolog prof. univ. dr. Ioan H. Ciubotaru, a acordat pentru frumuseţea şi autenticitatea exponatelor numeroase premii meşterilor olari, între care s-au remarcat Nicoleta şi Laurenţiu Petrescu din Horezu - Vâlcea, Iosif Todor din Corund - Harghita, Adrian Bledea din Baia Mare, Adrian Prihor din Republica Moldova, Veronica şi Ladislau Vitor care au venit cu un car de vase, dar şi cu roata olarului, la care au făcut demonstraţii, spre încântarea publicului.
Marele premiu Toader Nica a fost adjudecat de Ionel Paşcaniuc din Marginea - Suceava.

„Zilele trecute, ne-a declarat dl Prof. univ. dr. Ioan H. Ciubotaru (foto), un ieşean m-a întrebat de ce numim în continuare manifestarea «Cucuteni 5000» şi nu adăugăm anii care au trecut, iată, de la apariţia târgului, pentru că 29 de ediţii înseamnă ceva. I-am spus că noi, olarii, nu numărăm ediţiile decât de la o mie de ani. Aşadar, vom schimba denumirea «Cucuteni 6000» la vremea potrivită. Mă bucur să-i văd aici pe unii meşteri pe care i-am întâlnit de la prima ediţie, mă bucur, de asemenea, să constat că în jurul lor s-au adunat doi-trei fii sau tot atâţia nepoţi, semn că meşteşu­gul lor va fi dus mai departe.“

Cehii, seduşi de oalele româneşti

Spusele domnului profesor au fost confirmate de doi meşteri din Schitul Stavnic-Iaşi, Dumitru şi Daniel Ifrim, tată şi fiu, cunoscuţi şi apreciaţi pentru frumuseţea vaselor create de ei.

„Suntem împreună, ne-a spus meşterul Dumitru, dar avem standuri separate. Daniel a crescut pe lângă roată, i-a plăcut, a învăţat meseria şi acum, dacă pot să spun aşa, ne concurăm la târgurile din ţară şi din străinătate.“ „Am fost, intervine Daniel Ifrim, şi la Praga, unde am vândut în prima zi tot ce adusesem din ţară. Cehii, şi în special doamnele, au apreciat munca noastră – chiupurile, oalele pentru sarmale şi pentru friptură s-au vândut ca pâinea caldă.“

„O adevărată bursă naţională a olarilor“

Cei care au vizitat târgul au fost încântaţi de exponate. Iată câteva opinii:

„Vin aici de mulţi ani şi mă bucur că şi la această ediţie am văzut o sumedenie de lucruri frumoase“ – Aurica Arhip, pensionară.

„Particip în fiecare an la această manifestare, o adevărată bursă naţională a olarilor“ – Mirela Creţu, director la Complexul Muzeal Naţional Astra Sibiu.

„Un cuvânt de laudă şi pentru organizatori, care duc mai departe, cu toate greutăţile, această manifestare etnoculturală la nivelul care s-a statornicit de atâţia ani, spre bucuria tuturor acelora care iubesc frumosul“ – Ion Dumitrescu, medic.

Stelian CIOCOIU
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 835



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI