Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Syngenta îşi prezintă în România Noua generaţie de hibrizi

În portofoliul Syngenta există seminţe de hibrizi – porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi legume – care se pretează la tehnologii avansate. Aceştia sunt testaţi, în România, timp de 5-7 ani înainte de a fi comercializaţi. În permanenţă se află în probe 20-30 de hibrizi, dintre care anual ajung pe piaţă între 2 şi 5. Hibridarea se face în Ungaria, Franţa sau Turcia, dar şi pe alte continente.

Prezentarea noului portofoliu de hibrizi, pentru anul agricol 2011-2012, a avut loc la Văceni (Teleorman), la doi paşi de Alexandria.
Proiectul 3P

„În cazul porumbului, paleta este foarte largă, cu încadrare în grupa de maturitate FAO de la 100 la 490, cu potenţial de producţie de 14-15 t/ha în condiţii favorabile (irigaţii), obţinându-se frecvent 8-10 t/ha“, a spus Daniel Stanciu, reprezentant vânzări la Syngenta, pe zona de sud.

Noua generaţie de hibrizi de porumb este foarte performantă, având calităţi îmbunătăţite. Reprezentantul firmei susţine că este vorba atât despre productivitate, cât şi despre aspectul plantei în cultură. Inserţia ştiuletelui este joasă, iar la maturitate planta rămâne verde. Frunzele au port erect, ceea ce permite o densitate mare de plante, până la aproximativ 65.000 plante/ha.

Din explicaţiile date de specialişti, a rezultat că, la hibrizii din noua generaţie, evapotranspiraţia este redusă. De asemenea, la maturitate porumbul suferă un proces de pierdere rapidă a apei din boabe, până la 12-13%, faţă de limita acceptată de 14%.

Pentru şapte hibrizi extratimpurii, din grupa FAO 100 până la 300, Syngenta a lansat Proiectul 3P – precocitate, productivitate, profit. Avantajul lor este că pot fi semănaţi foarte devreme, odată cu floarea-soarelui, iar cei din grupa 100 pot fi folosiţi şi în cultura a doua, de exemplu, după rapiţă.

Tehnologia Clearfield

„Syngenta a fost prima companie care a introdus în România hibrizii Clearfield (câmp curat) şi care, la ora actuală, dispune de cel mai bogat portofoliu“, a afirmat Gabriela Stoica, director de vânzări pe zona de sud.

În cazul culturii de floarea-soarelui, densitatea optimă este de aproximativ 55.000 plante/ha, pentru obţinerea unor producţii de 3-3,5 t/ha.

Specialiştii de la Syngenta afirmă că tehnologia Clearfield, lansată de BASF, constituie un factor determinant în creşterea producţiei la floarea-soarelui de calitate şi conferă foarte multe avantaje faţă de alte tehnologii. După cum se ştie, cea mai mare problemă în cultura florii-soarelui o reprezintă combaterea buruienilor monocotile şi dicotile, precum şi a parazitului Orobanche care se extinde an de an.

În acest scop, a fost creat Pulsar, considerat cel mai bun erbicid, recomandat numai pentru tehnologia Clearfield. Produsul se aplică postemergent, când plantele au 4-6 frunze, iar buruienile dicotiledonate anuale, 2-4 frunze.

Pentru combaterea lupoaiei, se recomandă aplicarea în fenofaza de 6-8 frunze a florii-soarelui. În cazul în care se urmăreşte combaterea buruienilor şi a lupoaiei, se erbicidează în faza de 6 frunze a florii-soarelui, dar nu mai târziu de fenofaza de 4 frunze a buruienilor dicotiledonate.

Pe lângă hibrizii cultivaţi cu tehnologie Clearfield, Syngenta are cel mai bun portofoliu de hibrizi clasici. Aceştia se erbicidează preemergent cu Gardoprim, care poate mări producţia cu peste 400 kg/ha.

De asemenea, există hibrizi High Oleic, care se caracterizează printr-un conţinut mai mare de acid oleic. Ca urmare, se obţine un ulei superior calitativ. În cazul acestora, este necesară izolarea culturii la cel puţin 150 m de altele, iar recoltarea şi depozitarea să se facă separat de alte seminţe.

În premieră, hibrizii de legume

În premieră, la o prezentare de hibrizi în câmp, Syngenta a adus în acelaşi loc seminţele sale de legume, de asemenea hibride. Ni s-au arătat ardei iuţi mari cât capia, ardei gras cu aromă specifică, varză şi roşii mari, atât de seră, cât şi de câmp.

„Am adus aici şi hibridul Sorento, pepenele verde cel mai timpuriu şi mai mult cultivat în România. Se remarcă prin coajă subţire, miez roşu şi foarte dulce“, a explicat Aurel Catrina, promotor Syngenta pe zona de sud-vest.

Metode de ameliorare „Safe Cross“

Cum recoltatul rapiţei se încheiase în zonă, prezentarea hibrizilor s-a făcut într-un cort.

„Syngenta vine în fiecare an cu genetică nouă. Portofoliul cuprinde şapte hibrizi, dintre care doi sunt pentru prima oară pe piaţă, cu rezistenţă foarte bună la cădere“, a declarat Marius Stanciu, director la Syngenta.

Hibrizii de ultimă generaţie au fost obţinuţi prin noua metodă de ameliorare numită „SafeCross“ (încrucişare sigură), care conferă un potenţial ridicat de producţie, stabilitate, puritate şi omogenitate. La semănat se recomandă 50-60 boabe/mp.

Sistemul de protecţie a seminţelor şi buruienilor

„Cruiser este cel mai bun pentru tratamentul seminţelor de porumb, asigurând un spor de producţie de 400 kg/ha. Are un spectru larg de protecţie, ajută plantele să răsară mai repede, conferindu-le un start viguros, şi asigură o vigoare mai bună a culturii, datorită dezvoltării rapide a sistemului radicular“, a afirmat Nicolae Chilafu, reprezentant tehnic Syngenta pentru protecţia plantelor.

Acesta a menţionat că respectivul insecticid este performant în condiţii de stres hidric, ca urmare a solubilităţii ridicate, asigurând disponibilitatea produsului cu un minim de umiditate. În plus, permite germinarea tuturor seminţelor semănate, printr-o selectivitate ridicată.

Sămânţa de rapiţă de toamnă se tratează cu Cruiser OSR, insectofungicid creat special pentru această specie, care înglobează trei substanţe active, asigurând o protecţie ridicată culturii în primele faze de vegetaţie, atât împotriva bolilor, cât şi a dăunătorilor.

N. Chilafu a spus că principalul inamic în cultura de porumb îl reprezintă buruienile. În acest scop, Syngenta a dezvoltat un sistem de combatere timpurie cu erbicidul Lumax. Este recomandat în postemergenţă timpurie, când planta de porumb are 2-4 frunze, dar înainte ca gramineele să înfrăţească. Conţine trei substanţe active – mesotrione 37,5 g/l, S-metolaclor 375 g/l şi terbutilazin 125 g/l –, care îi conferă o bună acţiune atât foliară, cât şi la sol. Are avantajul că se reactivează după fiecare ploaie.

Gama de hibrizi prezentaţi

Porumb (3P): Ravello (grupa de maturitate FAO 100), Olympic (230), Ondina (270), Symba (290), Kansas (300), Lucius şi Cobalt (ambii FAO 330). Alţi hibrizi de porumb: Thermo şi Lemoro (ambii 350), Occitan (380), Cisko (430), Columbia (440), Paco (490).
Floarea-soarelui Clearfield: Adagio, Neoma, Alego, Sanay, Meldimi.
Floarea-soarelui High Oleic: Ferti.
Floarea-soarelui (clasici): Armoni (bun melifer),
Brio, Rocky,
Rapiţă: Oktans şi Columb (ambii în primul an de comercializare), Technic, Nelson, Toccata, Karibik, Caravel.

Traian DOBRE
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 6402֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI