Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Sucevenii obţin mari profituri din exploatarea pădurilor

În primul semestru al anului 2011, Direcţia Silvică Suceava a realizat venituri de 86 milioane de lei, faţă de 54 milioane de lei cât se preconizase iniţial.

Recent, în cadrul Direcţiei Silvice (DS) Suceava a avut loc o şedinţă de analiză a  activităţii din primul semestru al anului, în prezenţa şefilor de ocoale silvice, dar şi a directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Valerian Solovăstru.

În cadrul conferinţei de presă, ce a urmat întâlnirii de lucru, George Celsie, director comercial al DS Suceava, a opinat că pădurile aflate în ariile protejate nu trebuiau retrocedate, iar proprietarilor să li se fi acordat suprafeţe echivalente, pe alte amplasamente.

În privinţa tăierile ilegale, şeful RNP a afirmat că s-a înregistrat un regres, apreciind că în ţară sunt între 500.000 şi 800.000 ha nepăzite. „De aceea se impune adoptarea de măsuri atât împotriva hoţilor, cât şi a celor care nu-şi apără pădurea“, a punctat Valerian Solovăstru.

Prima pe ţară

Conform unui raport prezentat, DS Suceava are cele mai bune performanţe pe ţară în administrarea pădurilor. Astfel, în primul semestru instituţia şi-a propus să obţină venituri de 54 milioane de lei, dar a realizat 86 milioane de lei, „de vină“ în viziunea lui Valerian Solovăstru fiind managementul, calitatea oamenilor şi cea a fondului forestier.

Directorul general consideră că direcţii silvice precum Suceava, Piatra-Neamţ şi Mureş reprezintă coloana vertebrală a Romsilva şi că, dacă peste tot pădurile ar fi gestionate la fel de bine, alta ar fi situaţia la nivelul ţării.

La nivelul întregii RNP, pe primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat depăşiri atât la cifra de afaceri, cât şi la profit, de cel puţin 10-15%. O cauză ar putea fi relansarea pieţei lemnului, în care preţul mediu obţinut pe metrul cub de răşinoase a înregistrat o creştere de 40%, comparativ cu anul trecut. De asemenea, există cerere mare pentru valorificarea biomasei, a lemnului de foc, în urma investiţiilor în centrale care folosesc drept combustibil biomasa.

Romsilva administrează 3,467 milioane de hectare de pădure de stat şi 1,1 milioane de hectare de pădure privată.

RNP, în zodia reorganizării

Cu acelaşi prilej a fost abordată şi problema posibilei regionalizări a ţării, context în care Romsilva va intra într-un proces de reorganizare, întregul personal urmând să fie reevaluat. Valeriu Solovăstru nu exclude posibilitatea ca unii angajaţi din structura centrală, care nu dovedesc ataşament faţă de RNP, să fie eliberaţi din funcţie.

Conform celor afirmate, reorganizarea are în vedere separarea activităţii de administrare a pădurii de stat de prestaţiile sociale, cum ar fi întreţinerea hergheliilor, administrarea parcurilor naţionale şi cea a pădurilor private. Unul dintre motive ar fi că, în prezent, regia beneficiază, de la bugetul de stat, de 2 milioane de lei pentru administrarea hergheliilor, în timp ce cheltuielile anuale se ridică la 37 milioane de lei.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 601



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI