Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Subvenţiile nu au dus la creşterea efectivelor de animale

În mod normal, plata diferitelor forme de sprijin pentru sectorul zootehnic ar fi trebuit să ducă la creşterea efectivului de animale. Datele prezentate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale arată însă contrariul, adică scăderea numărului la principalele specii de animale de fermă, din 2005 până astăzi, chiar şi după aderarea României la Uniunea Europeană. Ca urmare, s-au redus şi producţiile de carne. Excepţie fac ovinele şi albinele al căror număr a crescut în perioada menţionată.

CNDP, la final

„Există mai multe forme de sprijin pentru sectorul zootehnic, care stimulează creșterea animalelor. Cea mai importantă, care se desfășoară la ora actuală, este plata națională complementară directă (CNDP). Această formă de sprijin a început în 2008 și a dat rezultate în special la ovine/caprine, al căror efectiv a crescut semnificativ. CNDP se acordă acum pentru animalele înregistrate anul trecut. Însă acest tip de ajutor va înceta“ – a declarat Dorel Gheorghe Benu (foto), director general la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Până în prezent, la porc și pasăre au fost alocate subvenții numai de la bugetul național. Măsurile de bunăstare la porc și pasăre finanţate cu bani europeni au fost demarate abia în acest an. Acestea au fost prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), dar deocamdată plățile s-au făcut tot de la buget. În urma notificării, Comisia Europeană (CE) a dat deja aviz favorabil pentru porc. La pasăre, notificarea a fost retrimisă în țară, pentru anumite lămuriri și completări. Pentru cele două specii, România va primi 150 milioane de euro, de-a lungul anilor 2012 și 2013. Însă vor înceta plățile de la buget.

Tot în această perioadă se derulează sprijinul pentru vacile de lapte din zonele defavorizate (maximum 15 animale/exploatație). Este vorba de vreo 80.000 de beneficiari și de aproximativ 230.000 de capete, pentru care s-au alocat 22 milioane de euro. De asemenea, asociațiilor li se acoperă o parte din cheltuieli, pentru controlul oficial al producției. Această formă de sprijin poate stimula micii fermieri din zonele defavorizate să-și cumpere alte vaci, din rasele superioare, care dau mai mult lapte.

Noi forme de sprijin

În opinia interlocutorului nostru, pentru perioada 2014-2020 este foarte important modul în care statele membre vor reuși să-și impună punctul lor de vedere la CE privind formele de sprijin și sumele alocate. Cu toate că va dispărea CNDP, sunt permise alte forme de sprijin. Astfel, conform Art. 68 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 – privind stabilirea unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune și de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori – România poate să acorde până la 3% din totalul banilor prevăzuți prin FEGA pentru forme specifice de sprijin.

„În baza acestui drept, chiar începând din acest an, vrem să acordăm ajutoare pentru bovinele de carne și pentru bivoli, două specii de viitor, pentru care nu a existat nicio formă specifică de sprijin. Am prevăzut 6 milioane de euro pentru taurine și 1,5 milioane de euro pentru bubaline, într-un proiect de hotărâre de guvern. În funcție de numărul eligibil de animale, se vor acorda 300-400 de euro pentru vaca de carne. La bubaline, deocamdată nu avem nicio evidență și urmează să stabilim ulterior valoarea plății per cap“, a spus Benu.

CNDP va mai funcționa până în 2013. Dacă formele de ajutor nu se vor egaliza cu cele din vechile state membre, este posibil să fie aprobat un alt sprijin de la buget, dar nu este nimic sigur. Sunt avute în vedere atât oile/caprele, cât și vacile de lapte, dar probabil că sprijinul va fi gândit în funcție de performanțele animalelor, de producția de lapte și de carne.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 12, 15-30 IUNIE 2012

Vizualizari: 809


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI