Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Studenţii, în amfiteatrul marilor companii (II)

• Ce au avut de învăţat studenţii de la Craiova din practica de la Tudin Prod?

Proiectul „AgroCariera“, derulat din fonduri europene de Agricover şi destinat studenţilor din patru universităţi agricole din ţară – Bucureşti, Craiova, Constanţa şi Cluj-Napoca – a ajuns în etapa desfăşurării stagiilor de practică. Astfel, 400 de studenţi vor efectua câte 10 zile de practică agricolă în 10 ferme din ţară, cei mai buni 30 urmând să viziteze şi o unitate de cercetare din Ungaria şi una de învăţământ superior din Danemarca.

Stagiul de practică

Deunăzi, prima grupă de studenţi din anul III, de la Universitatea Craiova - Facultatea de Agronomie -, a început stagiul la ferma Tudin Prod SRL, din comuna Orodel-Dolj. Cu ce se vor alege tinerii din această experienţă? Managerul de proiect Carmen Sasu (foto) susţine că „marea problemă a absolvenţilor este lipsa cunoştinţelor practice în domeniul pentru care s-au pregătit.

Studenţii capătă noţiunile teoretice, dar nu şi pe cele care le-ar conferi abilităţi pentru munca pe care o desfăşoară. Asta încercăm să facem aici, să le oferim posibilitatea să interacţioneze cu realitatea din fermă“. Pe înţelesul tuturor, studenţii vor face fie şi măcar o parte din practica agricolă care le lipseşte în facultate, inclusiv de a lucra efectiv în câmp.

Un potenţial model pentru studenţi

Ce au avut de văzut sau măcar de înţeles studenţii la SC Tudin Prod SRL? În primul rând, o afacere în domeniul agricol realizată de o familie care nu are studii de specialitate, ci multă dăruire şi dedicaţie pentru agricultură, sat, câmp şi... profit. Mecanicul auto Ionică Dinuţ, patronul fermier, are 55 de ani şi este fondatorul fermei încă din 1993.

A plecat la treabă cu un tractor U 650 şi 15 hectare de teren ale familiei, pe un pământ al Doljului nu tocmai fertil, şi a ajuns la 900 ha, dintre care 300 ha dobândite, între timp, în proprietate. Cei doi băieţi – Adrian şi Cristian – s-au alăturat afacerii. Ambii au accesat câte un program pentru achiziţionarea utilajelor agricole, pe propriile lor firme. Toţi lucrează cot la cot cu angajaţii, când nu se ocupă de managementul afacerii. În 18 ani, profitul a fost mereu reinvestit în dotări, cumpărarea terenului şi în consolidarea gospodăriei.

De partea economică a firmelor se ocupă soţia lui Ionică Dinuţ. Anul acesta, sărac în precipitaţii, nu va fi foarte darnic la producţia de grâu. Fermierul se aşteaptă la 3.500 kg/ha. Va încerca să recupereze prin preţ (nu vinde recolta de la marginea tarlalei, ci o va depozita într-un adăpost clasic, dar care poate păstra proprietăţile de panificaţie ale grâului) şi prin subvenţia la unitatea de suprafaţă.

Nu este foarte optimist nici în privinţa celorlalte culturi şi tot din cauza regimului scăzut al precipitaţiilor. Ca tehnologie aplicată, nu-şi poate reproşa nimic. Dar cea mai mare problemă este că nu are surse şi resurse să suplinească deficitul de apă prin irigaţii; fosta acumulare de apă de la Orodel și o porţiune din diguri au fost conce­sio­nate unui piscicultor, deci irigarea culturilor este, pe termen mediu, imposibilă.

M. Bogdan
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 697֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI