Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ştiinţa agricolă românească, între a fi şi a nu fi

Convorbire cu prof. univ. dr. Gheorghe SIN, secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Actualul Secretar General al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ (ASAS), prof. dr. Gheorghe Sin, este la ora actuală una dintre personalităţile cele mai titrate ale cercetării ştiinţifice din agricultura României. El şi-a consacrat viaţa întreagă studierii interacţiunii dintre viaţa mediului vegetal şi opţiunea omului pentru dezvoltarea şi protejarea acestuia. Realizările sale în această cercetare ce se întinde pe patru decenii de veac sunt pe cât de remarcabile, pe atât de greu de pus în aplicare în condiţiile unui declin agricol fără asemănare.

Oameni cărora le datorăm totul

– Domnule Profesor, aţi lucrat o viaţă la Institutul de Cercetări de la Fundulea. Care sunt amintirile ce vă leagă de realizările cercetătorilor de aici?

– Într-adevăr, de la terminarea facultăţii lucrez la Fundulea, unde am realizat şi lucrarea de diplomă, fiind îndrumat de prof. Irimie Staicu, care era directorul ICAR (viitoarea ASAS).
M-a impresionat colectivul de cercetători de aici, de înaltă ţinută ştiinţifică, pasionaţi de munca de cercetare. Am avut mult de la cine învăţa. În primul rând aş aminti câteva personalităţi, profesorii N. Hulpoi, Gr. Coculescu, N. Ceapoiu, apoi din generaţia mai tânără, C. Hera, C. Pintilie, V. Vrânceanu, O. Cosmin, P. Varga, I. Moga, Gh. Eliade, N. Şarpe ş.a.

– Ştiu că aveţi o activitate de cercetare care se întinde pe mai bine de 40 de ani.

– M-am ocupat în principal de cercetarea unor aspecte legate de agrotehnica culturilor de câmp, asolamente, lucrările solului, tehnologia semănatului, lucrări minime ale solului ş.a., în general probleme legate de agrofitotehnie.

După câţiva ani de activitate, pentru perfecţionarea pregătirii mele, am efectuat specializări: la Centrul Federal de Cercetări Agricole – Braunschweig (Germania), iar pe perioade mai scurte în URSS şi SUA.

Fondul genetic, un adevărat tezaur naţional

– Unde se situează cercetarea de vârf de la Fundulea?

– În ultimii 50 de ani, la Fundulea, s-au creat peste 300 de soiuri la cereale şi plante tehnice, din care 33 se cultivă în diferite ţări, iar 24 sunt realizate în colaborare cu cercetători din alte ţări.

Trebuie subliniat faptul că multe dintre soiurile noastre create la Fundulea şi la staţiunile de cercetări de profil s-au dovedit mai bune decât cele aduse din alte ţări.

Nicicând n-a fost atât de greu

– Pe scurt, care sunt perspectivele cercetării ştiinţifice agricole din România?

– În momentul de faţă, cercetarea agricolă românească se află într-o situaţie deosebit de grea, în multe cazuri la limita existenţei. Spre deosebire de alte ţări, la noi cercetarea ştiinţifică n-a fost finanţată direct de la bugetul de stat. El a trăit doar prin autofinanţare. Datorită acestui fapt, cele mai multe institute şi staţiuni au acumulat datorii mari, împiedicând funcţionarea lor normală.

Personalul din cercetare, cu experienţă acumulată în mulţi ani, s-a pensionat. Un cercetător se formează timp de mai mulţi ani şi trebuie neapărat să-şi desfăşoare activitatea pe lângă cineva cu experienţă. Din nefericire acel cineva de multe ori nu mai este.

Vrem ca ecuaţia – cercetare – consultanţă – producţie să fie funcţionabilă, dinamică şi profitabilă.

Vă doresc, domnule profesor, în continuare, numai succese în activitatea pe care o desfăşuraţi pentru binele cercetării ştiinţifice agricole româneşti.

Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 724֩ Comentarii

 
֠ 1.     pinau florin -- (1-December-2009 )
Cu multa stima domnule prf.GHEORGHE SIN, pentru modul cum ati aplicat aceasta stiinata biologica pe care DUMNEZEU a lasat-o omeniri.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI