Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ştiaţi că…

...Ridichea, era o ofrandă adusă zeilor?

Raphanus sativus sau ridichiile au avut odinioară un rol mult mai important decât cel strict culinar. Acestea s-au aflat pe mesele multor civilizaţii, inclusiv ale faraonilor şi grecilor antici. În diferite documente istorice este prezentată importanţa cultivării lor, dar nu pentru a fi folosite la marile festinuri regale, ci pentru a servi drept ofrandă pe discuri de aur zeului Apollo. Deşi originea lor este destul de controversată, cei mai mulţi specialişti sunt de părere că acestea provin din Asia, unde se presupune că sunt cultivate de aproape 4.000 de ani. În trecut, ridichiile erau folosite şi ca plante medicinale datorită proprietăţilor antibiotice, diuretice şi vermifuge.

...Păstârnacul, împlineşte patru milenii?

Pastinaca Sativa, aşa cum este denumit în termeni ştiinţifici, este o plantă originară din Europa, unde şi în prezent creşte în stare sălbatică în anumite regiuni, în special pe terenurile joase. Deşi păstârnacul nu este cultivat la fel de intens precum morcovul, însemnările istorice ne arată că această legumă a fost cultivată cu 1.000 de ani înaintea lui.

...Cimbrul, este mai mult plantă medicinală?

Satureja hortensis este o plantă aromatică ce provine din sudul Europei şi care s-a răspândit cu uşurinţă în aproape întreaga lume. Cimbrul este folosit în gastronomie pentru a da un gust plăcut mâncării, dar este folosit şi drept conservant pentru legume şi carne. Însă cultivarea lui s-a extins, mai degrabă datorită proprietăţilor sale medicinale.

...Anasonul ajută la respirat?

Pimpinella anisum, respectiv anasonul, este o plantă mai puţin cunoscută în ţara noastră, care provenind din zona Mării Mediterane. Întrebuinţarea sa are însă mai puţină legătură cu prepararea mâncărurilor fiind, în general, folosit pentru beneficiile pe care uleiul său volatil îl are asupra căilor respiratorii. Este, utilizat şi pentru condimentarea anumitor preparate din industria alimentară şi a laptelui.

...Lavanda este bună la toate?

Lavandula angustifolia şi Lavandula hybrida sunt două specii care par să aibă aceeaşi origine, şi anume litoralul vestic al Mării Mediterane. Această plantă este deosebită prin aportul semnificativ pe care l-a adus medicinii. În urma studiilor s-a descoperit că lavanda conţine unul dintre principalele componente din industria farmaceutică, şi anume acetatul de linanin.

Datorită efectelor antiseptice şi bactericide pe care le are acest extract, este folosit îndeosebi pentru obţinerea medicamentelor recomandate tratării reumatismului şi plăgilor. Lavanda mai are întrebuinţare şi în industria parfumeriei şi a detergenţilor, unde este folosită datorită aceleiaşi substanţe. Ulterior, s-a descoperit că poate fi utilizată şi ca fixator pentru vopsele şi diluant pentru lacuri.

...Păpădia este comestibilă?

Taraxacum officinale, aşa cum este denumită ştiinţific, păpădia este aproape nelipsită din verdele păşunilor.

Un lucru puţin cunoscut despre această plantă care creşte în flora spontană este că poate fi folosită la prepararea diferitelor salate. Spre exemplu, frunzele sale sunt consumate astfel încă din secolul al XVII-lea. Ce-i drept, păpădia este cunoscută mai degrabă ca plantă medicinală.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2010

Vizualizari: 932



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI