Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ştiaţi că...

…Legumele reprezintă aproape o treime din alimentaţia omenirii?

Potrivit studiilor întreprinse de specialiştii de la Institutul de Igienă şi Alimentaţie Bucureşti, raţia de hrană zilnică necesară organismului este de 714 g alimente de origine animală şi 1.225 g alimente de origine vegetală, ponderea ocupată de legume reprezentând între 300 şi 500 g, ceea ce presupune un consum anual de 125-180 kg de legume.

Pentru a avea o alimentaţie raţională şi variată, pe lista legumelor consumate într-un an trebuie să se regăsească: 30-50 kg de tomate; 25-30 kg de varză şi conopidă; 18-20 kg de ceapă şi usturoi; 8-15 kg de castraveţi şi dovlecei; 8-10 kg de ardei diferiţi; 5-10 kg de pătlăgele vinete; 9-15 kg de rădăcinoase; 5-10 kg de mazăre şi fasole verde; 6-10 kg de verdeţuri, spanac şi salată; 6-10 kg de diferite alte legume. Pentru a asigura cele cel puţin 125 kg de legume pe locuitor, România ar trebui să producă anual 3,7-4 milioane tone de legume. În anul de referinţă 2009, România a cultivat 240.000 ha legume, obţinând o producţie totală de 3,2 milioane tone.

…Morcovul împlineşte 3.000 de ani?

Originar din regiunile Mării Mediterane şi Mării Negre, deşi morcovul este cunoscut de aproximativ 3.000 de ani, la început a fost folosit ca plantă medicinală. Morcovul comestibil îşi are începuturile în secolul al XVI-lea, în Afganistan. În acelaşi secol avea să fie cunoscut ca legumă şi în Europa, în ţări precum Franţa, Italia, Spania.

…Lăptuca sativa este o legumă preistorică?

Salata este una dintre cele mai vechi plante cultivate şi care s-a bucurat de aprecierea multor civilizaţii. Documentele istorice atestă prezenţa salatei la toate festinurile familiei regale de perşi încă din anii 500 î.e.n. Lăptuca nu a lipsit nici de la mesele grecilor, romanilor şi egiptenilor.  În lume, ea este cea mai răspândită specie legumicolă, cu precădere în ţări din vestul Europei şi în America de Nord.

...Spanacul îşi are originea în Asia Centrală?

Spinacea oleracea, aşa cum este cunoscut în termeni ştiinţifici, a fost introdus în cultură încă din secolul al IV-lea al erei noastre. În Asia Centrală acesta creşte în flora spontană.
Răspândirea lui în lume se datorează arabilor, care la începutul secolului al XII-lea l-au adus în Spania. Acesta a fost începutul cultivării lui şi în alte ţări din apusul şi sud-estul Europei, precum şi în America de Nord.

…Loboda ajunge până în Siberia?

Se pare că loboda este rezultatul ameliorării progresive din planta sălbatică cunoscută sub denumirea Atriplex nitens Schlfur, care creşte în nordul Europei, în Caucaz şi Asia Centrală. Este cultivată până şi în Siberia. Loboda s-a bucurat de aprecierea oamenilor încă din Evul Mediu, dar în timp folosirea ei a fost redusă ca urmare a cultivării spanacului. Chiar şi aşa, în ţările mari consumatoare de verdeţuri, loboda se cultivă pe suprafeţe considerabile.

…În Asia, ceapa creşte în flora spontană?

Potrivit istoriei, beneficiile folosirii cepei au fost cunoscute oamenilor cu mii de ani înaintea erei noastre, fiind folosită şi de caldeeni. Egiptenii au folosit şi ei ceapa, dovada acestui lucru fiind documentele găsite în mormintele faraonilor, care atestă că existau culturi importante cu această legumă. Ulterior, aceasta s-a răspândit în Grecia şi Imperiul Roman. Pe pământul american, ceapa a ajuns odată cu descoperirea lui Cristofor Columb. Astăzi ea este cultivată mai mult în Rusia, SUA, Bulgaria, Italia, Franţa.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 763



֩ Comentarii

 
֠ 1.     niculai popandron -- (17-February-2010 )
stiati ca:cea mai mare producatoare de morcov este China(350000ha), urmata de Rusia(100000ha),USA(45000ha),Ucraina,Brazilia,Polonia.China este si cea mai mare producatoare de ceapa din lume(19,6 mil.tone).Europa produce doar 10 mil.tone de ceapa.Tot China este cea mai mare producatoare de usturoi. Realizeaza 80% din productia mondiala de usturoi.Cele mai mari exportatoare de ceapa sunt:India, Olanda, China, Egipt,USA,Polonia.Cele mai mari importatoare de ceapa sunt:Rusia,Japonia,USA,Anglia,Germania,Brazilia.Romania este si ea pe locul doi la consumul de ceapa(22 kg) dupa Corea de Sud(25,5 kg.)

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI