Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ştiaţi că…? (10)

…Reventul dă dulceaţa gemurilor

Rheum palmatum este o plantă originară din Asia, cu o clasificare botanică destul de complexă, în cadrul căreia sunt incluse mai multe specii vivace. Această plantă este cultivată pentru peţiolul dulce acrişor al frunzelor care este folosit în prepararea dulceţurilor, a jeleurilor şi chiar a băuturilor uşor alcoolice. Potrivit studiilor întreprinse de specialişti, limbul frunzelor conţine un procent ridicat de acid oxalic, motiv pentru care, cel puţin în cazul copiilor şi bătrânilor, este contraindicat consumului excesiv. Culturile de revent pot dura şi până la 15 ani şi se pot obţine producţii foarte mari.

…Asmaţuiul opreşte sughiţul

Anthriscus cerefolium face parte din familia Umbeliferae şi îşi are originile în Asia, unde creşte în flora spontană. Asmaţuiul este cultivat în special pentru aroma frunzelor folosite în gastronomie la prepararea salatelor şi garniturilor, precum şi pentru obţinerea unor sosuri picante. Având aspectul unei tufe, această plantă nu este dornică de lumină, dar are nevoie de umiditate şi preferă solurile bogate în substanţe organice. Pe lângă întrebuinţările lui în arta culinară, în trecut asmaţuiul era folosit şi ca remediu împotriva sughiţului. Una dintre presupusele proprietăţi ale acestei plante este aceea că fortifică memoria şi inteligenţa şi conferă bună dispoziţie celui care îl consumă.

...Seminţele de muştar sunt bogate în proteine

Brassica nigra sau muştarul este originar din zona Mării Mediterane. El s-a răspândit destul de repede în lume, unde este foarte apreciat datorită seminţelor sale. Acestea sunt folosite cel mai adesea în industria conservelor de peşte, margarină şi carne.  Seminţele de muştar se evidenţiază printr-un conţinut de 25% proteine, 30% ulei gras, 2% substanţe minerale, fitoncide şi substanţe heterozide.

…Mazărea este o plantă ce vine din epoca de piatră

Despre mazărea de cultură se spune că îşi are originile în flora spontană, Pisum Arvense şi că provine din regiunile învecinate Mării Mediterane sau din Asia de Vest. Studiile arheologice au arătat că în ţinuturile Ungariei, Elveţiei precum şi în Asia Mică mazărea exista încă din epoca de piatră. Potrivit documentelor istorice, mazărea a fost o cultură apreciată şi de romani şi greci.  Primele atestări oficiale despre cultivarea acestei legume în Europa apar în secolul al XVIII-lea. Începând cu anul 1880, mazărea a fost supusă unui proces intens de ameliorare, astfel încât până în anul 1900 au fost obţinute mai multe soiuri de mazăre diferenţiate în funcţie de forma şi aspectul bobului.

…Bobul obligă la prudenţă

Este o plantă ce face parte din familia Leguminosae, genul Vicia. Originile acestei plante sunt înrădăcinate în Asia Occidentală şi Africa de Nord. Trecutul bobului îl nominalizează ca fiind una dintre primele legume cultivate în grădinile românilor. În timp, această legumă a pierdut din aprecierea oamenilor, fiind înlocuită de fasole. Bobul este cultivat pentru păstăile sale verzi şi pentru seminţele mature care sunt foarte bogate în substanţe nutritive. Aceste componente pot fi gătite sub formă de salate, supe sau chiar piure din seminţe. Este important de ştiut însă că un consum mare al unui astfel de preparat poate produce intoxicaţii grave. Această plantă are un rol foarte important şi în nutriţia animalelor, unde pot fi folosiţi atât vrejii cât şi seminţele. Este recomandat ca acesta să fie administrat animalelor, în special oilor, în perioada de gestaţie.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2010

Vizualizari: 784



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI