Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

STAFILOCOCIA – una dintre bolile păsărilor întreţinute necorespunzător

Stafilocociile sunt infecţii produse de diferite specii de bacterii din genul Staphilococcus, întâlnite la mai multe specii de animale şi la om. Acestea pot evolua ca entităţi clinice foarte bine conturate sau sub forma unor complicaţii supurative, cu diverse localizări, dar pot interveni şi ca agenţi etiologici secundari, după unele viroze.

Stafilococii izolaţi de la animale sunt patogeni şi pentru om, producând infecţii localizate. De asemenea, omul cu infecţii stafilococcice poate transmite germenii la animale.
La păsări, boala este întâlnită în special la găină şi curcă, fiind receptivi atât puii şi tineretul, cât şi adultele, producând pagube prin mortalitate şi deprecierea carcaselor. Agentul etiologic este reprezentat de mai multe specii de stafilococi, dar în principal de Staphilococcus aureus.

Stafilococii sunt germeni foarte răspândiţi în mediu (sol, aer, apă), dar se găsesc şi pe mucoasele căilor digestive şi respiratorii sau pe suprafaţa pielii, ca epifiţi, şi de aceea boala apare de multe ori prin autoinfecţie, fiind declanşată de factori favorizanţi precum: lipsa de igenă a adăposturilor, frig sau temperaturi ridicate, curenţi de aer, alimentaţie neechilibrată, parazitoze, diferite boli virale etc. În cazul infecţiei exogene, stafilococii pătrund în organism pe cale digestivă, respiratorie şi mai ales pe cale cutanată, la nivelul pielii lezionate (prin grataj, muşcături, paraziţi). Stafilococia aviară prezintă şi importanţă sanitară, producând la om toxiinfecţii alimentare. Sursele de infecţie pot fi păsările bolnave sau purtătoare, furajele, apa şi solul contaminate.

Infecţiile stafilococice se transmit şi vertical prin ouă, gasindu-se embrioni şi pui morţi imediat după ecloziune, de la care s-au izolat stafilococi.Clinic. În forma acută, septicemică de boală, se constată febră, abatere, conjunctivită, anorexie, cianoza crestei şi bărbitelor şi moarte după o evoluţie scurtă, asemănătoare cu cea din holera aviară.

În forma cronică, articulaţiile sunt tumefiate, sensibile, cu conţinut purulent. Ca urmare se constată şchiopături la unul sau la ambele picioare, căderea aripii afectate, păsările se deplasează greu, slăbesc, iar procesul infecţios poate duce la anchiloză şi în final la moarte. Morbiditatea şi mortalitatea sunt influenţate de patogenitatea tulpinilor de stafilocici şi de factorii favorizanţi. Diagnosticul se poate stabili prin examen de laborator efectuat în Laboratorul de diagnostic din cadrul SC ROMVAC. Diagnosticul diferenţial trebuie făcut faţă de unele boli infecţioase precum holera aviară, tifoza aviară, colisepticemia, streptococia etc.

Profilaxie şi tratament

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor se vor institui măsuri generale, cu respectarea normelor de igienă şi de furajare, cu raţii alimentare echilibrate calitativ şi cantitativ. Astfel se vor face dezinfecţii periodice cu: DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT; dezinsecţia  adăposturilor cu ROMPARASECT 5% şi ROMPARASECT FORTE; deparazitarea internă şi externă a păsărilor cu ROMBENDAZOL F şi ROMPARATOX P.

Tratamentul se realizează în urma antibiogramei, folosind următoarele produse în funcţie de sensibilitatea tulpinii de stafilococ: AMOXILOROM 10%, AMPICILINĂ 10%, LINCOSPECTROM, ERITROMICINĂ,OXIVIT S, ERITROM, OXIROM, NORFLOXAROM, FLUMEQUINOROM 10%, ENROFLOXAROM, DOXYCICLINĂ, GALIPROTECT C, ROMIGAL. Concomitent cu tratamentul medicamentos trebuie îmbunătăţite condiţiile de igienă (dezinfecţii, dezinsecţii) şi de alimentaţie. Astfel se vor administra vitamine şi premixuri: COMPLEX POLIVITAMINIC ROMVAC 3,VITAMINA AD3E, VITA B COMPLEX, MULTIVITAROM, ROMSTARTER 9+1 A, ROMZEOFORT, CAVITROM, PREMIX PROTEINO-VITAMINO-MINERAL, OVOPLUS.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în ştiinţe medicale,
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 4069



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI