Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Soluţii tehnologice în creşterea porcinelor

În fermele zootehnice, desfăşurarea activităţilor în vederea obţinerii unei eficienţe maxime este condiţionată de respectarea unor reguli riguroase de organizare. Tehnologia de creştere şi exploatare reprezintă un ansamblu de metode, procedee, tehnici şi operaţiuni, care se desfăşoară într-o anumită ordine, respectând condiţia de a satisface cerinţele biologice ale animalelor.

Criterii pentru eficienţă

Tehnologiile ce urmează să fie aplicate în sectorul de creştere a porcilor pot fi stabilite în funcţie de următoarele criterii:

• după tipul şi datarea fermei;

• în funcţie de perioada activităţii desfăşurate
- în flux continuu;
- sezonieră.

• după profilul fermei şi tehnologiile de creştere.
Activitatea de creştere şi îngrăşare a porcinelor în sistemul intensiv este organizată în patru sectoare: monta şi gestaţia, maternitatea, creşterea tineretului şi sectorul de îngrăşare.

Scroafele în perioada de montă şi gestaţie

În sectorul de montă şi gestaţie sunt incluse animalele destinate reproducţiei, mai exact scroafele aflate în procesul de pregătire pentru montă, scroafele gestante, vierii şi tineretul de reproducţie.

În următoarele rânduri vă vom prezenta câteva dintre condiţiile şi tehnologiile aplicate în cazul creşterii exploatării scroafelor pregătite pentru montă şi a celor gestante.

Depistarea scroafelor şi scrofiţelor în călduri se face cu vierii încercători, prin plimbarea acestora în faţa boxelor colective.

Printre primele semne care confirmă intrarea în călduri a scroafele şi scrofiţelor este apropierea lor de gardul pe unde trec vierii. În cazul acesta sunt scoase şi duse în boxele de formare a grupelor de montă, apoi după verificarea reflexului de imobilitate sunt duse în boxele individuale de însămânţare.

Operaţiunea de depistare a scroafelor în călduri se execută de două ori pe zi, dimineaţa după administrarea tainului şi seara.

Metode de însămânţare

Biotehnologia de reproducţie indicată are la bază însămânţarea artificială a scroafelor.
Scroafele depistate a fi în călduri în cursul dimineţii se însămânţează seara, respectiv după 12 ore de la depistare. Însămânţarea se repetă după alte 12 ore, respectiv în dimineaţa următoare.

Scroafele depistate a fi în călduri seara sunt însămânţate după 12 ore, adică în dimineaţa următoare, proces care se repetă după alte 12 ore, respectiv seara.

O altă tehnologie de însămânţare presupune însămânţarea la câteva ore după depistare, urmând ca în dimineaţa zilei următoare procesul să fie repetat.

La scroafele care manifestă călduri mai multe zile se poate efectua şi a treia însămânţare. Timp de 18-21 zile scroafele montate vor fi mutate în boxe individuale. Ulterior sunt trecute în compartimentele cu boxe colective destinate scroafelor gestante.

Dr. ing. Nicolae ZENECI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 3569֩ Comentarii

 
֠ 1.     ioana -- (26-September-2010 )
As vrea sa stu la cat timp fata o scrofa dupa ce a fost motata

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI