Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Soia este în mare dificultate, dar îşi va reveni

Dacă în urmă cu treizeci de ani oamenii aveau o oarecare reticenţă faţă de salamul cu soia, hrana de bază a populaţiei la acea vreme, iată că astăzi trăim vremuri în care produsele pe bază de soia reprezintă un fel de moft alimentar. Dar unul accesibil, pe care şi-l satisfac în special vegetarienii, dar şi cei care au aflat între timp ce calităţi nutritive nebănuite are această plantă.

Aşa se face că astăzi soia se găseşte în zeci de preparate, fiind folosită în peste 60% dintre alimentele din întreaga lume.

Un declin fără explicaţie logică

În ceea ce priveşte cultura de soia, în România au existat două etape distincte în evoluţia sa. În primii ani de la începutul secolului al XX-lea au fost experimentate câteva soiuri de soia cunoscute în Europa, însă ele nu au avut prea mare succes. Abia în 1931 sunt cultivate la noi primele soiuri de soia.

Cea de a doua etapă începe după 1960, când practic are loc extinderea culturii şi sunt abordate probleme de cercetare în domeniul agrofitotehniei şi ameliorării, mai întâi în cadrul ICAR, iar apoi la ICCPT Fundulea. De altfel, lucrările de ameliorare la soia sunt intensificate din anul 1967, când este înfiinţat cel de-al doilea centru de ameliorare pentru soia, la SCDA Turda.

Am mai putea adăuga şi o a treia etapă, în care are loc un declin productiv ce acuză înjosirea guvernanţilor în faţa deciziilor absurde ale Uniunii Europene care respinge orice progres tehnic legat de asimi­larea plantelor modificate genetic.

Cea mai mare suprafaţă ocupată cu soia s-a înregistrat în anul 1989, când s-au cultivat circa 512 mii de ha, la care însă randamentul a coborât la nivelul celui din anii ’65 din cauza secetei.

La vremea aceea existau un asolament şi o rotaţie a culturilor care se făceau ca la carte. În plus, pe lângă exporturi, soia era valorificată în zootehnie dar şi în alimentaţia românilor, unde ajungea în special prin faimoasele salamuri cu soia.
După anii ’90 suprafeţele încep să scadă. În ultimii douăzeci de ani cea mai mare suprafaţă cultivată a fost în 2005, pe fondul acceptării soiei modificate genetic şi în culturile din România. Acesta a fost anul în care s-a înregistrat şi producţia record de 2.200 kg/ha.

Soiurile româneşti se menţin pe poziţie

La momentul de faţă, soiurile româneşti, convenţionale, obţinute la Fundulea şi la Turda se află în competiţie cu cele produse de marile companii străine. Ele se menţin încă pe poziţie şi ocupă aproape jumătate din suprafeţele ocupate cu soia.

Cele mai cultivate soiuri româneşti sunt soiul semitardiv Danubiana, obţinut în 1983, şi Triumf, tot semitardiv, obţinut în 1996. Ultimele soiuri, la fel de promiţătoare, obţinute la Fundulea sunt Daciana, omologat în 2006, pentru care încă se produce sămânţă, urmând ca el să fie extins, şi Oana F, omologat anul acesta.

Despre el echipa de la Fundulea, condusă de Ionica David, o tânără cercetătoare, şefă a laboratorului de leguminoase pentru boabe, afirmă că este un soi excelent, care a fost mult apreciat de fabricile care produc alimente pe bază de soia (tofu, lapte, iaurt etc.) şi l-au avut în testare. În prezent se produce sămânţă din acest soi pentru a asigura fabricilor materia primă necesară.

După interzicerea de a cultiva soia transgenică, cu rezistenţă la glifosat, în România suprafeţele ocupate cu această cultură au scăzut drastic. Fermierii nu au acceptat decizia Uniunii Europene de a renunţa la o cultură atât de profitabilă. Întrucât soia convenţională implică costuri de producţie mult mai mari, aceasta nu mai prezintă mare interes pentru ei. Mai mult, după prognoza emisă în toamnă, conform căreia anul 2009 avea să fie unul extrem de secetos, tot mai mulţi fermieri au renunţat la această cultură, a cărei reuşită depinde în principal de apă.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 789



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI