Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Şi şobolanii gândesc…

Psihologi de la Universitatea din Georgia – SUA, în urma unor experimente făcute, au demonstrat că şobolanii sunt capabili să gândească, deşi se consideră că această facultate o posedă doar oamenii şi unele primate, printre care rezus-macae.

Experimentul s-a desfăşurat astfel: şobolanii au fost puşi în faţa alternativei de a găsi o soluţie şi anume să asculte sunete cu durată mai scurtă şi mai lungă.

Primele, între 2-3,6 secunde, şi celelalte, de la 4,4-8 secunde. În funcţie de durata sunetului, rozătoarele trebuiau să apese pe unul dintre cele două butoane pe care le aveau la dispoziţie. Dacă sunetele se întindeau, spre exemplu, două secunde sau opt secunde, şobolanii se descurcau uşor. Dar a fost mai greu să se descurce când un sunet era de 4,4 secunde, putând fi tratat şi scurt şi lung.

Cei care au refuzat testul îşi băgau nasul într-o deschizătură, unde primeau puţină mâncare, iar aceia care au rezolvat situaţia dilematică îşi introduceau capul în altă deschizătură, unde-i aştepta hrană bună şi în cantitate mare. Astfel experienţele au arătat că şobolanii pot să facă faţă unei misiuni sau nu. Cu cât mai grea devenea sarcina, cu atât cei supuşi textului refuzau să mai acţioneze.

Concluzia psihologilor a fost că şobolanii au capacitatea de a şti dacă posedă sau nu cunoştinţele necesare spre a îndeplini o cerinţă. Iar această capacitate se numeşte metacognitivă.

Arnold HELMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2009

Vizualizari: 617



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI