Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Secretarul de stat Adrian Rădulescu pare mulţumit de noile preţuri

- Ce semnale aveţi de la fermieri referitoare la noua recoltă?

- Întotdeauna am considerat că nu trebuie să ne grăbim atunci când este vorba de cantitatea de cereale recoltată. Iată, am vorbit cu câţiva fermieri, pentru că eram şi eu interesat să aflu ce se întâmplă în câmp. Deşi vremea a fost prielnică, iar oamenii se aşteptau să obţină recolte spectaculoase, practica a dovedit că avem producţii normale.

De exemplu, la orz se încadrează de la 2.500 la 6.000 kg/ha, în funcţie de sămânţă, tehnologie sau îngrăşăminte folosite. Probabil că media va fi de 3.500-3.700 kg/ha, ceea ce înseamnă o cantitate bună. Pentru că tot am vorbit de orz, această specie este considerată, pe nedrept, Cenuşăreasa cerealelor, deoarece este neglijată de mulţi fermieri, fiind cultivată pe terenuri mai sărace sau în asolamente. Din acest motiv, şi suprafeţele însămânţate cu orz sunt mai mici, în comparaţie cu alte păioase.

La grâu, în zonele în care a plouat mult la sfârşitul lunii iunie, în perioada de recoltare s-au înregistrat pierderi de 500-600 kg/ha. Putem vorbi totuşi de un an agricol bun. În fermele care respectă tehnologia producţiile pot ajunge la peste 6.000 kg/ha, dar în altele, nici măcar la 3.000 kg/ha.

La rapiţă au fost probleme în toamnă generate de seceta care a întârziat răsărirea şi dezvoltarea plantelor, iar în iarnă nu a fost suficientă zăpadă peste tot. Din aceste cauze, s-au pierdut peste 60.000 ha care au fost reînsămânţate, în primăvară, cu alte specii. În unele locuri, este posibil să se obţină 4.000 kg/ha, iar în altele, sub 1.000 kg/ha. În alţi ani, media a fost de 2.500-2.600 kg/ha, care nu cred că va fi depăşită în 2011.

Un pariu câştigat

- Care sunt preţurile actuale la cereale?

– Eu am spus, încă de anul trecut, că trebuie să pariem pe agricultură. Una dintre marile satisfacţii va fi tocmai în 2011. Evoluţia preţurilor din toamna lui 2010 i-a determinat pe mulţi agricultori să investească mai mult, să aplice tehnologiile recomandate, să folosească sămânţă de calitate, mai multe îngrăşăminte şi să aplice tratamente, ceea ce înseamnă o producţie mai bună. Meteorologic vorbind, a fost un an agricol foarte bun.

Acum, fermierii sunt ajutaţi şi de preţurile bune. În comparaţie cu anul trecut, preţurile aproximative la momentul recoltării sunt aproape duble. La orz, de exemplu, primele livrări s-au făcut la un preţ de 160-165 euro/t. La grâu, nivelul acestora ajunge la 200 euro/t, la rapiţă, circa 500 euro/t, iar la muştar, în jur de 700 euro/t.

Evoluţia preţurilor a fost spectaculoasă. Dacă vânzările vor continua la asemenea preţuri, fermierii pot obţine un profit de 40-50%, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată.

E prematur pentru anticipări

- Ce se întrevede pe bursele internaţionale?

- Dacă ţinem cont de actuala conjunctură mondială, este greu de anticipat ce se va întâmpla, nu mai departe însă de toamna anului 2011. În Franţa, Germania, Italia sau Belgia există mari probleme generate de secetă. Acest lucru ne poate ajuta. Ca urmare, cu siguranţă preţurile vor mai urca, cum s-a întâmplat şi anul trecut. Nu ştiu sigur! Numai că nu se mai aşteaptă fluctuaţii majore, aşa cum s-a întâmplat în 2010, pentru că piaţa este pregătită să le facă faţă, existând mari cantităţi de cereale depozitate. Vă repet, sunt doar presupuneri, pentru că nu mă pricep bine la aceste chestiuni. Decizia momentului vânzării trebuie să o ia fiecare agricultor în parte, în funcţie de interesele sale.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 676֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI