Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Secetă şi în Banat

Producţia agricolă, după cum se ştie, este dependentă de mai mulţi factori: organizatorici, tehnici, economici şi, nu în ultimul rând, climatici. Factorul limitativ în acest an în zona Banatului a fost însă apa, ca urmare a secetei prelungite şi severe nemaiîntâlnită în ultimii 50 de ani.

Eforturile agricultorilor de a folosi tehnologii de cultură performante nu s-au concretizat într-o eficienţă maximă pe unitatea de suprafaţă şi produs. La toate acestea au concurat preţurile deloc încurajatoare oferite de angrosişti şi procesatori, prevalându-se de aşa-zise reguli ale economiei de piaţă.

Deşi sunt un adept al acesteia, nu pot înţelege de ce nici după 21 de ani şi, mai cu seamă, în condiţii de criză, statul nu intervine pentru a stabili un preţ minim garantat la produsele agricole, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate din Europa şi din alte părţi ale lumii.

Revenind la condiţiile climatice, speram ca în această toamnă să fie favorabile, oferind astfel condiţii optime pentru o răsărire bună a culturilor şi pregătirea lor pentru sezonul rece. Dar n-a fost să fie aşa.

În zona Banatului, deşi rapiţa pentru ulei s-a însămânţat în perioada optimă, răsăritul acesteia a avut loc după două luni şi, pe deasupra, neuniform, fără a asigura o densitate optimă la unitatea de suprafaţă, cultura aflându-se în unele zone în faza de 1-2 frunzuliţe. Ca urmare a acestui fapt, acumularea de substanţe proteice şi zaharoase în plantă este aproape inexistentă, ceea ce va conduce la o slabă rezistenţă la îngheţ.

Acelaşi gen de probleme se întâl­nesc şi la culturile de cereale păioase: orz, orzoaică şi grâu, deşi în vederea conservării apei în sol s-a renunţat în totalitate la efectuarea arăturii, pregătirea terenului făcându-se prin treceri repetate cu polidiscul.

Precipitaţiile căzute la sfârşitul lunii octombrie a.c. au favorizat în parte răsărirea culturilor de orz, orzoaică şi grâu, dar absenţa acestora în perioada următoare a influenţat negativ dezvoltarea nor­mală a plantelor de cereale păioase, călirea acestora şi pregătirea lor pentru sezonul rece.

Sperăm ca în partea de vest a României, ca de altfel în toată ţara,  în perioada imediat următoare să avem de-a face cu o climă mai blândă, cu precipitaţii care să asigure o aprovizionare optimă cu apă a solului,   creşterea şi dezvoltarea normală a plantelor.

Agricultura este artă, ştiinţă, dar presupune şi dăruire totală din partea acelora care practică această nobilă meserie. Cu toate acestea, condiţiile climaterice pot favoriza sau distruge în totalitate munca de zi cu zi depusă de agricultori.

Soluţia ar fi intervenţia imediată a statului în piaţă şi un sprijin consistent şi permanent al agriculturii din partea acestuia în vederea diminuării efectelor factorilor limitativi ai producţiei agricole.

Prof. univ. dr. ing. Aurel Lăzureanu
Decan, Facultatea de Horticultură şi Silvicultură Timişoara
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 594



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI