Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Se modifică Legea creditului ipotecar

Fermierii vor putea, în viitorul apropiat, să obţină credite mult mai uşor pentru construcţia de ferme, grajduri etc., punând drept gaj terenuri şi/sau construcţii pe care le au. Surse din interiorul sistemului bancar susţin că experţii în materie lucrează la valorificarea Legii creditului ipotecar. În primul rând, se va clarifica problema înscrierii ipotecii pe bun viitor în

Cartea funciară.

În prezent, aceste înscrisuri se fac fie doar pe teren, fie pe teren şi construcţia provizorie. În funcţie de acest lucru, notarii solicită contractul de vânzare-cumpărare al terenului pe care se edifică proprietatea şi autorizaţia de construire.

În noua formă va exista o distincţie netă între creditul ipotecar rezidenţial şi creditul ipotecar comercial, prin care se finanţează construcţii cu altă destinaţie decât rezidenţială, cum este cazul celor folosite în agricultură.

Noul pachet de legi reglementează şi apariţia instituţiilor de credit specializate, numite bănci de credit ipotecar. Acestea vor acţiona atât pe piaţa primară, acordând împrumuturi, cât şi pe piaţa secundară, unde vor emite obligaţiuni ipotecare. Aceste instituţii nu vor putea însă să atragă depozite bancare.

De asemenea, pe piaţă vor fi introduse obligaţiuni garantate cu credite ipotecare sau titluri la fonduri mutuale, în care intră aceste tipuri de credite. Astfel, creditele ipotecare se vor transforma în titluri tranzacţionabile pe piaţa de capital (BVB).
În alte state, aceste obligaţiuni beneficiază de un tratament fiscal preferenţial, ceea ce ar putea ridica obiecţii în rândul aparatului guvernamental.

Refinanţarea activelor bancare va fi reglementată prin Legea securitizării creanţelor. Astfel, în cazul obligaţiunilor ipotecare, pachetele de credite vândute de bănci vor fi trecute în afara bilanţului.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 779֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI