Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Se apropie vremea însămânţării rădăcinoaselor

Observăm cu satisfacţie că, în multe gospodării care au suprafeţe cât de mici, fiecare bucăţică este ocupată cu diverse culturi legumicole. În rândurile ce urmează doresc să dau unele sfaturi agrotehnice în ceea ce priveşte legumele rădăcinoase. Cele mai răspândite specii din grupa rădăcinoaselor sunt: morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, ridichiile, sfecla roşie. Pentru obţinerea unor produse sănătoase, cultivatorii trebuie să respecte elementele tehnologice impuse de biologia speciei în general şi de biologia soiului (hibridului) în special.

Sămânţa, prin indicii de calitate, reprezintă factorul decisiv de bază în realizarea producţiilor superioare din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Fiecare specie are cerinţe specifice faţă de condiţiile de mediu (tabelul nr. 1). Realizarea condiţiilor optime de mediu înseamnă obţinerea producţiilor la capacitatea la care a fost creat soiul sau hibridul respectiv.

Cerinţe agrotehnice

În general, rădăcinoasele sunt pretenţioase în ceea ce priveşte umiditatea. Dar, atenţie: excesul dăunează! Sunt destule verigi tehnologice importante de care depinde în principal obţinerea unor producţii bune. Aş aminti doar câteva: amplasarea culturii, pregătirea terenului, înfiinţarea culturii, lucrările de întreţinere, recoltarea, depozitarea.

Amplasarea culturii

Rădăcinoasele dau rezultate bune pe un teren bogat în humus, cu o aciditate redusă şi foarte bine pregătit. Cele mai bune premergătoare sunt plantele care eliberează terenul devreme. Important este ca terenul să fie curat şi să se evite cultivarea după alte rădăcinoase. În toate cazurile se impune efectuarea unei arături adânci de 23-25 cm, care trebuie executată înainte de menirea îngheţului.

Fiind vorba de o operaţiune destul de complexă, este indicat să cumpăraţi substanţele chimice din magazinele de comercializare a seminţelor de legume, unde primiţi îndrumările necesare.

Drd. ing. Cosmin FLOREA, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 2132



֩ Comentarii

 
֠ 1.     SORIN -- (27-July-2012 )
da domnilor,nu va lasati de agricultura,dumneavoastra cultivati ''AUR''doar ca va epuizati singuri. ne puteti contactala 076-076-5832.nu este de ajuns sa aveti productie,trebuie strategie,mijloace,si conditi sa ''devenim inpunatori pe piata,sa nu uitam ca Romania nu produce nici 40%din necesarul de consum.pt mai multe detali 0760765832

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI