Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Scrutând viitorul florii-soarelui cu echipa de cercetători de la Quality Crops

Dacă analizăm fişa profesională a celor care compun staff-ul companiei Quality Crops în România, nu probabil, ci în mod sigur ei sunt la ora actuală singurii în România care au puterea intelectuală şi economică de a face faţă marilor provocări ştiinţifice ce se pun în faţa celei mai frumoase culturi de pe Terra.

Pentru a reuşi această performanţă ştiinţifică competiţională ei au reuşit să-l propulseze în fruntea activităţii lor pe academicianul sârb Drăgan Scoric, socotit la ora actuală una dintre primele trei personalităţi ale lumii în materie de genetică şi ameliorare a florii-soarelui. Profesorul are ambiţia de a propulsa echipa de cercetători de la Quality Crops la nivelul de recunoaştere internaţională a faimoasei echipe a academicianului Viorel Vrânceanu, care cu patru decenii în urmă a uimit comunitatea agricolă mondială cu o descoperire care a însemnat cea mai mare realizare în procesul de decriptare a genomului florii-soarelui.

De atunci şi până acum procesul creaţiei în materie de floarea-soarelui a cunoscut procese calitative de care a avut parte doar porumbul. Din nefericire, noi, cei care am fost promotorii acestui progres ştiinţific, nu numai că am bătut pasul pe loc, dar am înregistrat în ultimii ani un regres ştiinţific ce ne-a pus la mâna străinătăţii. Realizările în materie de creaţie sunt ca şi inexistente, iar şansa de a accesa la tehnica mondială de ultimă generaţie este una pierdută.

Şi totuşi, speranţa nu moare!

Nu este vorba numai de speranţă, ci de posibilitatea concretă ca România să revină puternic pe scena ştiinţifică a florii-soarelui. De undeva, din străfundurile existenţei sale genetice, au răbufnit, în urmă cu câţiva ani, ambiţiile ultimului mohican al faimoasei echipe a profesorului Vrânceanu.

Tânărul de acum 40 de ani, actualul genetician Nicolae Pârvu, şi-a luat ştiinţa „în cap“ şi a decis s-o reia de la un nou început, nu numai pentru a reabilita valoarea ştiinţifică a celor la şcoala cărora şi-a făcut ucenicia, ci mai ales pentru a dovedi că România nu şi-a spus ultimul cuvânt în materie de creaţie a florii-soarelui. Pentru a izbuti, el a apelat, în primul rând, la bunul său prieten Manuel Coronado, un profesionist format la şcoala savanţilor celebrei firme americane Pionner.

Se poate spune că Manuel este deopotrivă argentinian de origine, american ca formare profesională şi român ca adopţie, dacă avem în vedere stadiul său de serviciu în România. În competenţa echipei manageriale se află un alt specialist, Dumitru Antonescu care poartă răspunderea implementării în producţie a programului de cercetare, în timp ce Alina Volintiru cumpără şi vinde tot ce este mai bun în lume.

Obiective

Quality Crops Agro SRL a fost fondată în anul 2003 în Argentina. În România îşi începe activitatea în anul 2004, având ca principale obiective:

- identificarea şi recomandarea pentru cultivarea în România a celor mai valoroşi hibrizi de floarea-soarelui creaţi la Institutul de Cercetări Agricole de la Novi Sad – Serbia;
- servicii de specialitate acordate fermierului român, referitoare în special la tehnologiile ce trebuie aplicate, pentru maximizarea profitului obţinut ca urmare a cultivării produselor noastre;
- dezvoltarea sectorului de producere de sămânţă pentru nevoile interne şi export.

Relaţia cu Institutul de la Novi Sad a fost şi este una privilegiată, obţinând din partea institutului exclusivitate totală pentu hibrizii identificaţi de noi şi ulterior omologaţi pentru condiţiile concrete ale României. Multă vreme şi chiar şi în prezent institutul de la Novi Sad a reprezentat şi încă mai reprezintă un centru de referinţă pentru ameliorarea plantelor, în special a florii-soarelui, având înregistraţi în multe ţări zeci sau chiar sute de hibrizi. Cooperarea cu institutul s-a dezvoltat ulterior, introducând în programul Quality Crops de înmulţire şi comercializare şi alte culturi, cum ar fi soia (nemodificată genetic), porumbul şi rapiţa.

Realizări

Cota noastră de piaţă, a Quality Crops, a crescut an de an de la 0,8 – 1% în 2004 la peste 10% în 2009. Este o creştere lentă, dar progresivă, în condiţiile unei competiţii extrem de puternice. Sunt prezente în piaţă firme mari, extrem de puternice, cu tradiţie în producerea şi comercializarea seminţelor. Profesionalismul echipei Quality Crops, calitatea produselor ei, dar şi loialitatea faţă de cei cu care şi pentru care lucrează sunt numai câteva dintre prerogativele succesului pe piaţa românească şi nu numai.

În producerea de seminţe s-a progresat foarte mult, pornind de la circa 200 ha în 2004, ajungând astăzi la peste 1.200 ha de producere de sămânţă de floarea-soarelui şi la peste 2.000 ha de porumb, asigurând astfel şi nevoile proprii, dar şi ale partenerilor pentru care producem sămânţă.

Echipa Quality Crops este permanent preocupată de calitatea seminţelor, fapt pentru care, începând din 2004, s-a trecut la construcţia unei staţii de seminţe localizată în Brăila. Staţia este utilată cu instalaţii dintre cele mai moderne.

Aici se prelucrează peste 800 t de sămânţă floarea-soarelui şi peste 6.000 t sămânţă de porumb. Este o investiţie făcută, de fapt, în favoarea fermierilor români, pentru care, grija permanentă este să li se asigure produse de calitate şi la preţuri corespunzătoare puterii lor de cumpărare.

Un program ambiţios şi realist

Încă de la începutul activităţii firmei în România, s-a început cu dezvoltarea unui program propriu de ameliorare a florii-soarelui în ideea de a crea ceva ce corespunde mai bine pieţei din România, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, programul desfăşurându-se în condiţiile pedoclimatice locale.

Din punctul de vedere al bazei materiale, firma dispune de ceea ce trebuie dar, ca de obicei, este loc de mai bine. Chiar dacă nu are ceea ce e mai modern în lume, ea obţine anual o cifră de afaceri care îi asigură competitivitatea. Ceea ce ne lipseşte din punct de vedere material este suplinit de valoarea şi profesionalismul echipei, foarte devotată activităţii pe care o desfăşoară.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 1096



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI